2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hubay Miklóst köszöntötték 90. születésnapján

2008. április 3.
Hubay Miklós írót ünnepi esten köszöntötték 90. születésnapja alkalmából szerdán Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). A Kossuth-díjas és háromszoros József Attila-díjas alkotó április 3-án, csütörtökön ünnepli születésnapját.
Görgey Gábor író, a Magyar PEN Club elnöke az ünnepségen úgy fogalmazott: Hubay Miklós a magyar irodalom azon különleges példánya, aki kizárólag a drámában fejezi ki magát. Hubay Miklósnak "a dráma az otthona", mindaz, amit el akar mondani, a drámáiban van benne - tette hozzá, s arra hívta fel a színházigazgatókat, színházi rendezőket: vegyék elő az életművet, válogassanak belőle "nagyobb gusztussal".

Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára az esten felolvasta Hiller István miniszter születésnapi üzenetét, s a tárca nevében köszönetét fejezte ki a 90 éves írónak, műfordítónak, dramaturgnak azért, amit a magyar kultúráért, annak külföldi megismertetéséért tett. Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke rámutatott arra, hogy Hubay Miklós a magyar irodalom klasszikus életművet alkotó képviselője, aki szinte kamaszkorától a magyar drámairodalomra és az azt éltető színjátszásra tette fel életét, s attól el nem tántorodott. Hangsúlyozta azt is, noha a drámaíró mindig közéleti ember, Hubay Miklós nemcsak drámáiban az: a magyar irodalom lelkes és eredményes külföldi népszerűsítője volt, tanárként működött sokszor katedra nélkül is, továbbá fontos szervezeteknek, egyebek mellett a Magyar Írószövetségnek is elnöke volt.

E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója azt emelte ki, hogy Hubay Miklós a "hozott anyagból" morált és példamutató jellemet kovácsolt. Művészetét, emberségét egyebek mellett az itáliai humanizmus élménye, a magyar költői hagyomány, Petőfi, Madách, Ady költészete hatotta át, alakította - fűzte hozzá a múzeum vezetője, aki úgy vélekedett: "nemzeti hagyományunk, irodalmi nagyjaink örökségének tisztelete, ellentmondást nem tűrő kiállás, eltékozolt lehetőségek számonkérése, másokért szóló jobbító szándék is belefér a gondolatiság és töprengő attitűd jellemezte életműbe".

MTI Fotó: Bruzák Noémi
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Hubay Miklós 1918. április 3-án született Nagyváradon. Pályakezdésétől szenvedélyesen foglalkoztatja a drámai műfaj jövője, s az elsüllyedt magyar drámai hagyomány felelevenítésén fáradozik. Monumentális színműve, a Színház a cethal hátán a Comodia Balassi Menyhért árultatásáról című, ismeretlen szerző által írt, XVI. századi drámát dolgozza fel. Modern hősei sorsában elsősorban a tragikumot és az erkölcsi nagyságot keresi és mutatja be (Tüzet viszek, Késdobálók). Színpadi paraboláiban politikai témákat öltöztet antik köntösbe. Nagy sikert arattak feszes szerkezetű, tömör egyfelvonásosai (Ők tudják, mi a szerelem, Antipygmalion, Te, Imre, itt valami ketyeg). C,est la guerre című művének alapján Petrovics Emil írt operát, s azt a nizzai operaház is bemutatta. Ő írta Vas Istvánnal közösen az első magyar musical, a Egy szerelem három éjszakája szövegét. Hubay Miklós háromszor kapott József Attila-díjat (1955, 1965, 1975), 1994-ben elnyerte Kossuth-díjat, 1997-ben pedig - életműve elismeréseként és a Hová lett a Rózsa lelke? című drámájáért - a Szép Ernő-díjat. Az írót 2003-ban a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetéssel, 2004-ben pedig életművéért Arany János irodalmi díjjal jutalmazták. 2005-ben a Magyar Írószövetség örökös tagjává választották.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok