2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hunyadi Mátyás, a király

2008. április 1.
Másfél hét alatt több mint 5600 látogatót vonzott a "Hunyadi Mátyás, a király" című kiállítás. A Reneszánsz Év - 2008 programjaként a Budapesti Történeti Múzeumban nyílt kiállítás igazi kuriózum: a tárlathoz 65 külföldi műtárgy érkezett ausztriai, csehországi, németországi, olaszországi és szlovákiai gyűjteményekből, köztük számos olyan műtárgy is, amely még soha nem volt látható Magyarországon. Mint a többi kiállításhoz, a BTM tárlatához is számos múzeumpedagógiai és kísérő-rendezvény kapcsolódik.
A "4x a reneszánszról" kiállítás-sorozat - amely a Reneszánsz Év - 2008 programsorának és a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak is része - március 14-től nyár közepéig folyamatosan várja az érdeklődőket.

Elsőként az Országos Széchényi Könyvtárban nyílt tárlat "Csillag a holló árnyékában" címmel - Vitéz Jánost és a korai humanizmust mutatja be. A kiállításra az idehaza csak ritkán látható kódexeken és Corvinákon kívül Ausztriából és Németországból is érkeztek műremekek, valamint megtekinthető az első Magyarországon nyomtatott könyv is Hess András nyomdájából.

Ugyancsak kuriózumokkal várja az érdeklődőket az Iparművészeti Múzeum "Beatrix hozománya" című kiállítása. Középpontjába a reneszánsz kor luxusipari termékének számító majolikák kerültek, köztük az itthon először látható, a tengeren túlról érkezett "Corvin tálakkal".

Már megnyílt az idén 50 éves Magyar Nemzeti Galériában a "Mátyás király öröksége a gótikától a barokkig" című tárlat is, amely a reneszánsz művészetet mutatja be olyan műtárgyakkal, amelyeket Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója előtt tisztelegve restauráltak, s most első alkalommal nézheti meg őket a nagyközönség.

A Reneszánsz Év - 2008 egy egész éven át tartó kulturális évad, amelyet január 22-én, a Magyar Kultúra Napján hirdetett meg Hiller István oktatási és kulturális miniszter.

További részletek a www.reneszanszev2008.hu címen találhatóak.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok