2024. április 14.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Indul az országos könyvtárfejlesztési program

2008. február 28.
A technikai eszközök körének bővítése, a digitalizálás, a tartalmi infrastruktúra-fejlesztés, tehát a könyvtári terület megújítási stratégiájának minden eleme elkezdődik az idén - mondta a kezdeményezést gondozó Oktatási és Kulturális Minisztérium könyvtári osztályának vezetője az MTI-nek.
Skaliczki Judit a csaknem húszmilliárd forintos uniós forrásból megvalósuló programról szólva elmondta: az idén kezdődő és 2013-ig tartó fejlesztés keretében az első lépés a technikai eszközök körének bővítése lesz.

A második negyedévben megjelenő pályázat célja a teljes könyvtári rendszer nagyarányú fejlesztése, amelynek során minden könyvtár magasabb technikai-informatikai szintre kerül. Ezt követi a harmadik negyedévben a hárommilliárd forintos fejlesztési program, ennek keretében a katalógusok digitalizálása történik meg. E lépések a könyvtárak internetes elérését, illetve a könyvtárközi kölcsönzés gördülékenységét szolgálják - mutatott rá a főosztályvezető-helyettes.

A cél, hogy a könyvtári rendszer olyan nyitott legyen, hogy a közönség segítség nélkül, otthonról csaknem az összes szolgáltatást igénybe tudja venni - mondta.

Skaliczki Judit hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ehhez szorosan kapcsolódik az olvasáskultúra fejlesztését célzó lépés, amely európai mintára szervezett kampányok segítségével szeretné az embereket visszaszoktatni az olvasásra.

Erre, az oktatást és továbbképzést is magában foglaló programrészre a pályázat keretében mintegy nyolcmilliárd forint áll rendelkezésre, amelyre szintén az idei évtől lehet majd jelentkezni.

A Portál program humán részét képező kampány a könyvtárak kintről való elérése mellett éppen a könyvtári olvasócsoportok újbóli létrejöttét ösztönzi majd, a bibliotékák berendezésének és felszereltségének javításával - közölte Skaliczki Judit.

A digitalizálási folyamatban az első lépésként a Reneszánsz Év programsorozatához kapcsolódó pilótaprojekt kap helyet: a Magyar Digitális Képkönyvtár elnevezésű kezdeményezéssel a könyvtárakban őrzött képek, térképek, fotók, metszetek számítógépes bázisának megalkotásával tesztelik a hosszabb távú tervet.

A főosztályvezető-helyettes hangsúlyozta, hogy a könyvtáraknak konzorciumokban érdemes jelentkezniük. Így a pályázatírásra is jobban felkészült megyei és egyetemi könyvtárak részéről mintegy hatvan jelentkezés érkezik majd be, amelyek azonban több mint háromezer intézmény fejlesztését fedik.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter tavaly júliusban jelentette be, hogy mintegy húszmilliárd forint jut a magyarországi könyvtárak fejlesztésére uniós pályázati forrásokból a 2008-2013 közötti időszakban. A tárcavezető akkor elmondta: öt év alatt 16,67 milliárd forint jut a könyvtári terület fejlesztésére, ezen felül pedig 4,25 milliárd forint a könyvtári állomány digitalizálására fordítható.

A program kidolgozottsága jó esélyt ad arra, hogy a pályázat útján elérhető húszmilliárd forintot kitevő uniós források teljes összege lehívható legyen - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a "könyvtárügyet" a vidékfejlesztési stratégia egyik központi elemévé kívánja tenni.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok