2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Kultúra Magyar Városa 2008

2008. január 18.
Tokaj, Gyula és Miskolc nyerte el a Kultúra Magyar Városa 2008 címet. Az elismerést olyan városok önkormányzatai kaphatják meg, melyek a kulturális, művészeti életüket kiemelkedően fejlesztik, támogatják, kulturális értékeiket példaértékűen mutatják be. A városok képviselői a kitüntető címet 2008. január 18-án vették át Schneider Márta kulturális szakállamtitkártól.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tavaly, szeptember 30-ai határidővel hirdetett pályázatot a Kultúra Magyar Városa 2008 cím elnyerésére - együttműködésben az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériummal, a Külügyminisztériummal, a Magyar Turizmus Zrt.-vel, a Megyei Jogú Városok Szövetségével, valamint a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségével.

A címre évente egy alkalommal lehet pályázni - három kategóriában: megyei jogú városok, 10.000 lakos feletti és 10.000 lakos alatti városok.

A bíráló bizottság elsősorban a pályázó városok által eddig elért kulturális szintet értékeli. Fontos szempont - például - a város kulturális aktivitása, a városfejlesztési tervek kulturális elemei, kulturális beruházások, a kortárs művészet és kreatív ipar szerepe és teljesítményei, a város külső-belső kapcsolatai, kulturális turisztikai helyzetkép (fesztiválok, kulturális turisztikai programok, stb.), a turisztikai infrastruktúra, a fenntartható fejlesztések és az esélyegyenlőség.

A címet eddig Kecskemét, Keszthely, Vasvár, Székesfehérvár és Sárospatak nyerte el. 2008-ban a megyei jogú városok kategóriájában Miskolc, a 10.000 lakos feletti városok közül Gyula, a 10.000 lakos alatti városok kategóriájában pedig Tokaj győzött.

Az idei nyertes városoknak az ÖTM 2-2 millió forint értékű promóciós lehetőséget ajánlott föl - a Magyar Turizmus Zrt-n keresztül.

Az OKM az önkormányzatok részére 1-1 millió forint jutalmat ad.

A címet elnyert városoknak megjelenési lehetőséget biztosítunk azon a kétnyelvű honlapon, amely a tárca koordinálásával jön létre a közeljövőben.

Fotó: Gordon Eszter

Fotó: Gordon Eszter

Fotó: Gordon Eszter
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok