2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar koncert és fogadás Cannes-ban

2008. május 21.
Hajnalig tartó szabadtéri magyar fogadást rendezett kedden este a 61. Cannes-i Filmfesztiválon a magyar filmek külföldi képviseletével foglalkozó Magyar Filmunió az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával, amelyen Hiller István miniszter köszöntette a közel ötszáz vendéget, majd Lajkó Félix hegedűművész adott fergeteges koncertet.
Az olimpiai játékok után a világ második legjelentősebb médiaeseményének számító cannes-i filmfesztiválon (több mint négyezer újságíró részvételével) mindennaposak a világpremiereket követően a szállodák strandjain, éttermeiben vagy luxusjachtokon szervezett esti rendezvények. Először fordult azonban elő, hogy nagyszabású, saját fogadáson köszöntse Magyarország a filmfesztiválra meghívott magyar filmeseket és vendégeiket.

A Magyar Filmunió és Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Cannes városa felett emelkedő dombon, a tengerpartra néző Villa de Mai többszintes teraszos kertjében tartott szabadtéri "magyar partira" hívta a fesztiválon részt vevő magyar alkotókat, producereket és egyéb filmes szakembereket, valamint a magyar filmek iránt érdeklődő több száz külföldi fesztiválvendéget.

"A cannes-i filmfesztivál mindig ünnep, de nekünk magyaroknak az idei különleges rendezvény, mert még soha nem fordult elő, hogy minden kategóriában és fórumon jelen legyenek a magyar filmesek" - mondta Hiller István köszöntőjében. Hozzátette: "Egy új nemzedék, a magyar filmeseknek egy teljesen új társasága, igazi tehetségek kaptak idén Cannes-ba meghívást, és mi azért dolgozunk, hogy tehetségüket a legjobb feltételek mellett tudják bemutatni önöknek, itt Európában, és mindenhol a világon".

A 22 versenyfilm programjába meghívott Delta, Mundruczó Kornél alkotása mellett, Erdélyi Dániel 411-Z című rövidfilmje, Fliegauf Benedek Womb című forgatókönyve és M. Tóth Géza tavaly Oscar-díjra jelölt, Ergo című animációs filmje képviseli Magyarországot a 61. Cannes-i Filmfesztivál különböző kategóriáiban.

Hiller István köszöntője után Lajkó Félix adott koncertet. A vajdasági hegedűművész a magyar versenyfilm, a Delta zenéjét jegyzi és a film főszerepét is játssza. A koncert után Molnár Dániel keverte a táncolni vágyóknak a zenét, amibe Lajkó Félix is bekapcsolódott: óriási sikerrel virtuóz módon improvizált hegedűjével a DJ által kevert elektronikus számokra.

M. Tóth Géza kisfilmjét kedden este mutatták be a Kritikusok Hete című válogatásban, amelyet 47 éve rendeznek meg Cannes-ban a filmfesztivállal párhuzamosan, és amelybe idén hét kísérleti alkotás kapott meghívást. Minden rövidfilmet egy meghívott nagyjátékfilm előtt mutatnak be, az Ergo a bosnyák Aida Begic Hó című alkotásával került párosításba.

A magyar rendező megfogalmazása szerint 12 perces alkotása - amelynek zenéjét Pacsay Attila komponálta - a bennünk élő zenéről és arról a kérdésről szól, hogy milyen nyomot hagy maga után az ember a világban. M. Tóth Géza az MTI-nek elmondta: a bemutató után alkalma volt a nemzetközi közönséggel beszélgetni, s ez alapján úgy tűnt, hogy amennyiben a nézők nyitottak a zenei értelmezésre, nagyon megnyílik nekik a film. Ha viszont nem a zenét követik, akkor nagyon meglepő személyes, szinte ráismerésszerű értelmezések születnek, amely nagy öröm minden alkotónak.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok