2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar színdarabok a párizsi porondon

2008. október 7.
Akár a magyar színdarabok hónapjának is nevezhetnénk az októbert Párizsban, ahol a Párizsi Magyar Intézet támogatásával négy magyar-érdekeltségű darabot is bemutatnak a francia színházak. Kosztolányi Dezső Pacsirtája, Agota Kristof Trilógiája, Pintér Béla Parasztoperája, valamint Mundruczó Kornél és Bíró Yvette a VIII. Pécsi színházi találkozón fődíjat nyert Frankenstein-terve tölt meg francia színházakat.
A Pacsirta francia plakátjaSzeptember végén kezdték el játszani a Párizs melletti Vincennes-ben a Kosztolányi Dezső Pacsirta című művéből készült színdarabot. A Vajkay család történetét, a szülők lányukhoz, Pacsirtához fűződő viszonyát és vegyes érzelmeit franciául először a Párizsi Magyar Intézetben mutattak be. Ekkor figyelt fel a darabra, az újító formákkal dolgozó rendezésre (Sylvia Folgoas) és az előadókra a Daniel Sorano színház és rögtön megvásárolta az előadás jogát. A darabot október 25-ig tekintheti meg a francia közönség.

Október legelső napján mutatták be az 1956-ban Svájcba menekült magyar származású Agota Kristof Trilógiájából készült színpadi adaptációt. A hétfő kivételével október 28-ig mindennap megtekinthető A létfenntartás stratégiái címmel színre vitt darabot a világhírű rendező, Ariane Mnouchkine alapította Théatre du Soleil (Napszínház) tűzte műsorára. A második világháború idején játszódó történet, az ikerpár Claus és Lucas gyerekkorát meséli el az általuk vezetett "Nagy Füzetben". Vagy csak Claus hasadt elméjének öncsalásáról van szó és Lucas létezése az ő kitalációja lenne? Ahogy Agota Kristof, Mnouchkine argentin tanítványa, Paula Giusti is - aki színpadra állította a művet - mindvégig bizonytalanságban tartja a nézőket, akik ezúttal a történet kezdetét tekinthetik meg, a háború miatt eltorzult gyerekkori elme világképeit.

Parasztopera
Parasztopera

Mundruczó Kornél és Bíró Yvette a VIII. POSZT-on fődíjat nyert darabja, a Frankenstein-terv október 11-től lepi meg az érdeklődőket a Bárka Színház társulatának előadásában a Párizs melletti Marne-la-Vallée-ban.

A párizsi őszi fesztivál előadásai között szerepel Pintér Béla Parasztoperája október 16-tól 21-ig. A balladisztikus történetet opera formában vitte színre a rendező, zenéjének alapja ugyanakkor az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. Családi titkok és drámák, múlt és jelen keveredése egy esküvőn, ahol nincs vesztegetni való idő, hiszen a menyasszony terhes...

(kultúra.hu)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok