2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Másik - kiállítás a Néprajzi Múzeumban

2008. szeptember 24.
A kultúrák közötti párbeszéd európai éve 2008 magyarországi programsorozatának kiemelt eseményét, A Másik című kiállítást szeptember 26-án nyitják meg Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.
A genfi Néprajzi Múzeum kiállításának magyarországi adaptálásaként nyitják meg a Musée d'ethnographie de Geneve (MEG - Genfi Néprajzi Múzeum), a Budapesti Néprajzi Múzeum és az Artemisszió Alapítvány közös, Másik című kiállítását 2008. szeptember 26-án, Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.

A tárlat Claude Lévi-Strauss híres 1952-es írására, a Faj és a történelem címmel megjelent UNESCO-kiadványra épül. A kiállítás utazásra kalauzol a kultúrák sokféleségének birodalmában, miközben azt is bemutatja, milyen sokféle csapda, akadály áll a Másikkal való találkozás útjában.

A tárlat Magyarországon eddig még nem látott ritka néprajzi tárgyakat, kultúrtörténeti jelentőségű eredeti dokumentumokat, kortárs és klasszikus műalkotásokat, keresztény vallási kincseket és prekolumbián arany ékszereket vonultat fel a hétköznapi élet kultúrájának ilyen módon különleges kontextusba helyezett tárgyai mellett. A kiállítás 2009. április 6-ig várja látogatóit. A kiállítást Csák Ferenc államtitkár nyitja meg.

A tárlat A kultúrák közötti párbeszéd európai éve 2008 kezdeményezés magyarországi rendezvénysorozatának kiemelt programja.


A Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve 2008

A Kultúrák közötti párbeszéd európai éve 2008 célja, hogy elősegítse egymás kölcsönös megértését, közelebb hozza egymáshoz európa polgárait, az Európában élő népek kulturális sokféleségen keresztül hirdesse az európaiság eszméjét, és törekedjen az európai összetartozás érzésének megerősítésére.

Az Év nyolc témakörön keresztül - kultúra és média, oktatás és tudomány, migráció, kisebbségek, többnyelvűség, vallás, munkahely és ifjúság - szeretné elősegíteni egymás jobb megismerését, a kölcsönös megértést és a békésebb egymás mellett élést. Az Év arra buzdítja a kontinens lakóit, hogy használják ki az Európa kulturális örökségből és jelenéből származó előnyöket, és tanuljanak a különböző kultúrák hagyományaiból.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok