2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Mediciek fénykora - bemutatták a kiállítást Budapesten

2008. január 23.
"Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a jövőben is minden segítséget, támogatást megad ahhoz, hogy a hazai múzeumok ilyen színvonalas kiállításokat szervezhessenek" - jelentette ki Hiller István miniszter a Szépművészeti Múzeumban "A Mediciek fénykora - élet és művészet a reneszánsz Firenzében" című kiállítás sajtóbejárásán.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

"A kiállítás szervezése 2006-ban kezdődött, de Baán László főigazgatóval mi ezt már akkor tervezgettük, amikor ő még államtitkár volt, én pedig a nemzeti kulturális örökség minisztere. A tárlat csodálatos műalkotás-együttese azonban minden akkori várakozásunkat felülmúlja" - mondta a sajtó előtt Hiller István, aki külön köszönetét fejezte ki az Olasz Köztársaságnak, az olasz kulturális minisztériumnak, elsősorban Francesco Rutelli olasz kulturális miniszternek a kiállítás létrehozásához nyújtott segítségért.

A tervezett tárlatról a két miniszter először 2006 nyarán egyeztetett Rómában, és azóta is tartották a kapcsolatot. Jelentős részben ennek köszönhető, hogy hatvan olaszországi intézmény - köztük a firenzei Uffizi Képtár - olyan kiállítási anyagot adott kölcsön a Szépművészeti Múzeumnak, amely így, együtt nemcsak Magyarországon ritkaság, hanem Olaszországban is, illetve bárhol másutt.

"Baán László az immár megszokott nagykiállítások sorába illesztette a Medici-kiállítást. Nagyon büszke vagyok arra, amit Budapesten a Szépművészeti Múzeum elért" - hangsúlyozta Hiller István, majd bejelentette: a tárca a jövőben is minden segítséget, támogatást megad ahhoz, hogy a Szépművészeti, és más budapesti és nem budapesti múzeumok ilyen színvonalas kiállításokat szervezhessenek.

Ezt követően a miniszter megerősítette: európai uniós forrásból - a következő két - két és fél évben - 3,5 milliárd forint támogatást kap a Szépművészeti Múzeum, hogy modern közösségcentrumot hozzon létre, amely a látogatók kiszolgálását segíti majd, így a múzeum még inkább látogatóbarát lehet.

"A Medici-kiállítás nekem személyesen is nagyon fontos. Történészként a firenzei-magyar kapcsolatokat kutattam, sokat írtam erről, és számos előadásom témája volt. Azt viszont tíz éve még nem reméltem, hogy a reneszánsz főművekből ennyit láthatunk egyszerre egy magyarországi múzeumban. Hatalmas büszkeség, hogy összeállt egy ilyen tárlat. Minden érdem a szakmáé" - mondta Hiller István.

Fotó: Gordon Eszter

A sajtótájékoztatót követő rendhagyó tárlatbemutatón a miniszter Lorenzo il Magnifico büsztjénél - többek között - arról is beszélt, hogy Mátyás király nemcsak kortársa, uralkodótársa volt Lorenzo Medicinek, hanem barátja is. Azonos volt a mentalitásuk, a gondolkodásuk. Amit Lorenzo képes volt megtenni Firenzében, azt tette meg Mátyás Magyarországon. Noha soha nem jártak egymás országában, mégis összekötötte őket az életérzés, és az a sikeres produktum, amelyet saját hazájukban létrehoztak.

A magyarországi Reneszánsz Év első jelentős rendezvénye "A Mediciek fénykora - élet és művészet a reneszánsz Firenzében" című kiállítás, amely január 24-én nyílik meg a Szépművészeti Múzeumban.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok