2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megalakult a KLASSZ zenei iroda

2008. június 17.
"Most még úgy tűnhet, hogy minden a legnagyobb rendben van, de ha nem változtatunk, 10-15 év múlva kiürülhetnek a komolyzenei koncerttermek" - állítja Erdődy Orsolya a most megalakult KLASSZ Zenei Iroda vezetője. A Hungarofest Kht-n belül létrehozott iroda nagy komolyzenei évadokat, fesztiválokat, ösztöndíjakat koordinál majd, másképpen.
A komolyzene törzsközönsége mellett a fiatalokra összpontosít, kreatív és dinamikus kommunikációval kívánja megszólítani őket, bevonva őket a tervezésbe is, "hiszen - állítja - csak így érhető el, hogy ne tűnjön el szép lassan a komolyzene közönsége."

"Kreativitás, fiatalos kommunikáció, utánpótlás-nevelés a közönség körében. A fiatalok bevonása nemzeti zenei örökségünk és a kortárs zene világába. Mindezek - kevés kivételtől eltekintve - sajnos nem jellemzőek a magyar komolyzenei életre, holott alig 250 km-re, Bécsben mindez épp így zajlik. A mi küldetésünk, hogy évadjainkon, rendezvényeinken ezt a dinamizmust sugalljuk, koordinációs szerepünkből adódóan pedig a koncertszervezőket is erre ösztönözzük." - fejtette ki az újonnan megalakult KLASSZ Zenei Iroda vezetője, Erdődy Orsolya - stílszerűen - a Vidámpark szecessziós Körhintáján tartott sajtótájékoztatójukon.

"Fontos, hogy a nagy komolyzenei évadokat sokkal korábban megtervezzük, mint eddig, és ezek szervezése egy kézben, egy lendületes, fiatal csapat kezében legyen" - mondta Rubovszky Rita, a Hungarofest Kht. ügyvezető igazgatója. Munkájukat a szakma nagyjai mellett a komolyzene mellett elkötelezett fiatal kommunikációs szakemberek, grafikusok, újságírók, PR- és médiaszakemberek segítik, hogy vizuálisan, kreatív ötletekkel ringbe szállhassanak a hatalmas reklámzajban élő fiatalokért, hogy nekik is megmutassák: kulcsfontosságú nemzeti értékünkben, a komolyzenében ők is megtalálhatják a kapcsolódási pontokat. Az iroda nagy projekteken keresztül bizonyít majd, hiszen feladata, hogy 2009-ben a Haydn, 2010-ben Erkel és Mahler, 2011-ben pedig a Liszt évadot koordinálja országosan. Ezen kívül a KLASSZ Zenei Iroda minden évben ösztöndíjakat ad majd ki, hogy a közönség fiatalítása mellett segítse egy fiatal előadó- illetve kulturális menedzser generáció felnövekedését is.

Az Iroda idei legfontosabb rendezvényét a Műemlékek Nemzeti Gondnokságával közösen szervezi. Dr. Varga Kálmán, a Gondnokság igazgatója beszámolt arról, hogy Kastélykoncertek Eszterházán fesztiválon már idén is Haydné a főszerep. A "Magyar Versailles"-ként is emlegetett lenyűgöző Esterházy Kastélyban 37 koncertet rendeznek július 4. és szeptember 14. közt. Találkozhatunk többek közt a Zemlinsky Quartettel, az Artis Quartettel, Steven Stubbs lant- és gitárművésszel, Simon Standage angol hegedűművésszel, a Budapesti Vonósokkal, Jandó Jenővel, a fiatal de ígéretes Accord Quartettel, Alexei Lubimovval, a Festetics Vonósnégyessel, és természetesen a szinte házigazdának számító Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal Vashegyi György vezetésével.

A 2009-es év pedig már teljes egészében Joseph Haydné. A zeneszerző halálának kétszázadik évfordulóján, több mint 250 rendezvényre: fesztiválokra, kiállításokra és szakmai rendezvényekre kerül sor, melyeket szintén a KLASSZ Zenei Iroda koordinál.

Az Iroda természetesen nem készül mindent fenekestül felforgatni. Rendezvényeiken továbbra is a komolyzenei koncerteket aktívan látogató közönség lesz a fókuszukban, hiszen változást csak átgondolt, sok időt igénylő folyamat hozhat. Ugyanakkor minden eseményt kihasználnak majd, hogy a fiatalok felé is érthető, vonzó és érdekes üzeneteket küldjenek.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok