2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megemlékezések a holokauszt áldozatainak emléknapján

2008. április 16.
Országszerte megemlékezéseket tartottak a holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából szerdán; Budapesten az Élet menete fáklyás felvonulásán négy-ötezer ember vett részt.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az emléknapra megfogalmazott közleményében azt írta, hogy az emlékezés mellett a figyelmeztetés napja is április 16-a; arra figyelmeztet, hogy újból meg kell küzdenünk a szabadság és a demokrácia ellenségeivel.

A kormányfő úgy fogalmazott: "az elmúlt hetek és hónapok történései bebizonyították, hogy sokan vannak, akik nem tanultak a múlt bűneiből. Újból megerősödtek szélsőjobboldali, újfasiszta szervezetek, újból vannak sokan, akik nyíltan és büszkén vallják az embertelen elveket, és a radikális szavaikat most már a radikális tettek is követik".

"Ma újra vannak olyanok, akik elkövetnék a múltbéli bűnöket. De a múlt hibáit mi nem követhetjük el: nem nézhetjük tétlenül a szélsőjobboldal térnyerését" - tette hozzá.

Fotó: Gordon Eszter

Megemlékezés a Holokauszt Emlékközpontban

A fővárosi Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet együtt emlékezett a vészkorszak áldozataira.

Az emlékezők a holokauszt magyar áldozatainak tiszteletére az áldozatok emlékfalához tették le mécseseiket és virágaikat. Hiller István emellett egy Izraelből való szív alakú követ is elhelyezett a falnál.

Fotó: Gordon Eszter

A megemlékezés elején a XIII. kerületi Ady Endre Gimnázium és az újpesti Munkásotthon Utcai Általános Iskola tanulói több száz olyan magyar gyermek nevét, lakhelyét és életkorát olvasták fel, akik a holokauszt miatt veszítették életüket.

A Páva utcai zsinagógában projektoron vetítették ki az elhunytak neveit és fényképeit, majd Zubornyák Zoltán színművész szavalta el Pilinszky János több költeményét.

Hédi Fanni, a Holokauszt Emlékközpont munkatársa beszédében arra figyelmeztetett: félő, hogy még mindig nem a megfelelő helyet foglalja el a köztudatban az, hogy a holokauszt közös ügyünk kell hogy legyen.


Élet menete

A fáklyás felvonulás a Dohány utcai zsinagóga elől indult el kora este. Az Élet menetén részt vett Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Deutsch-Für Tamás, a Fidesz parlamenti képviselője és Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnök is.

Fotó: Gordon Eszter

A menet indulása előtt Horváth Csaba főpolgármester-helyettes beszédében azt mondta, a jelenlévők hitet tettek a szolidaritásról és a demokrácia melletti elkötelezettségükről.

Demszky Gábor főpolgármester a pesti Duna-parton az ott 1944-ben kivégzett zsidókra emlékezve hangsúlyozta, hogy nyíltan ki kell állni az újabb gyűlöletkeltő provokációkkal szemben, és bátran szembe kell szállni a feltámadó szélsőséges, nácibarát eszmékkel és csoportokkal.

Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi azt mondta, a vészkorszak idején "a rettentő eszme" a fővárosi zsidóság kiirtását célozta meg, és romhalmazzá engedte tenni Budapestet. A jelenlegi helyzetről szólva hozzáfűzte: a szólás szabadságának zászlaja alatt bűn lenne megengedni a gyűlöletkeltést és a rasszizmust.

Zoltai Gusztáv, az Élet menete fővédnöke, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója kiemelte: "Mi, magyarországi zsidók tudjuk a történelem által ránk rótt kötelességet is. Gyászoljuk a holokauszt éveiben elpusztított testvéreinket, és utódainkra is örökül hagyjuk emlékük ápolásának kötelmét".

Erdő Péter esztergom-budapesti érsek üzenetét Székely János segédpüspök tolmácsolta, és kifejezésre juttatta, hogy a holokauszt mögött "újpogány ideológiák álltak". Felhívta a figyelmet azokra a keresztényekre, hitüket mélyen élőkre, akik aktívan részt vettek a zsidók mentésében a vészkorszak idején.
Az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre betegsége miatt nem tudott megjelenni a rendezvényen, Sorstalanság című művéből két diák olvasott fel a megemlékezésen részleteket.

A felvonulás alatt a környéken több szkinhed is megjelent, akiket a helyszínen nagy erőkkel megjelent rendőrök azonnal igazoltattak. A rendőrség két férfit állított elő.


Terror Háza

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az Andrássy úti épület előtt tartott megemlékezésen, a mintegy százötven tagú hallgatóságnak azt mondta: a közös emlékezéssel tegyünk egy lépést egymás felé, mutassuk meg, hogy tiszteljük egymást, hogy szolidárisak vagyunk egymással, olyan magyarok vagyunk, akik megtanulták a leckét.

Fotó: Gordon Eszter

Fáj minden sírkő, gyalázat minden olyan ütés, amely a múltat sérti - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter beszédében.

"Mindannyiunkban van egy gyűjtemény, amolyan kis múzeum, s őrzünk benne képeket, tárgyakat, emlékeket: apánk, anyánk, nagyapánk, nagyanyánk képét, kellemes és rossz események emlékeit" - mondta a miniszter. Hozzátette, hogy nem csak ezt őrizzük, emellett vannak terveink, álmaink; a kettő "együtt adja az embert". Hiller István kiemelte: azok, akik a "végső megoldást" egykor kidolgozták és precízen megvalósították, ezt akarták elvenni, hogy sokaknak ne lehessen gyűjteményük és tervük. "Hatszázezer honfitársunkkal megtették, de mégse sikerült" - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak a történelemkönyvekben, tanulmányokban, konferenciákon kell megemlékezni.A miniszter úgy fogalmazott: amikor emlékezünk, azoknak a gyűjteményét is megpróbáljuk feleleveníteni, akiktől azt elvették. A felelősség abban áll, hogy együtt és közösen emlékezünk, és abban, hogy gyermekeinknek és unokáinknak elmondjuk, figyelmeztetjük őket, mire képes a megvadult gondolat és a megvadult ember.

Ki kell mondani, hogy soha többet, de nem elég kimondani, közösen kell ezt a felelősséget átadni az utánunk következőknek - hangsúlyozta Hiller István.

Domonkos István holokauszt-túlélő arról szólt: ha megkérdezték tőle, hogyan sikerült túlélnie a vészkorszakot, mindig úgy válaszolt, szeretni kell embertársainkat, azokat is, akik bennünket gyűlölnek. Kitért arra, hogy a túlélést sokszor segítették bátor, derék, magyar emberek. Megemlítette Salkaházi Sára nővért, aki annak idején életét áldozta a rendházban rejtegetett zsidókért, s Kálló Ferenc papot, tábori esperest, aki szintén zsidókat bújtatott a vészterhes időkben, s ezért a nyilasok kivégezték.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok