2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megkezdődött a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2008. március 14.
Nagyszabású reneszánsz bemutatóval kezdődött meg a 28. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) a Budai Várban pénteken; a programsorozat nyitórendezvényén, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK)kódexkiállításának megnyitóján az intézmény vezetője mellett Hiller István, Bajnai Gordon és Demszky Gábor vett részt.
A Budapesti Tavaszi Fesztivál a reneszánsz, az együttműködés, a sikerek, a taps és az igazi élmények rendezvénye - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter.

A Reneszánsz Év jegyében rendezett programsorozat eredetiségét idén az adja, hogy a fesztivál vendégvárosa Kolozsvár, a többkultúrájú település, Mátyás király szülővárosa - tette hozzá.

Demszky Gábor főpolgármester leszögezte: Budapest Európa kulturális fővárosa, ezt a címet a fővárosnak nem kell kormányoktól elnyernie.

Ez a rang attól függ, hogy egy város mit nyújt a benne élőknek, és az odalátogatóknak - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a BTF-et a világ ötven legrangosabb fesztiválja között tartják számon.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter leszögezte, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivállal a kultúra területén Magyarország elérte azt, amire sok aspektusban törekszik, hogy "vastagon felkerüljön" Európa térképére.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Monok István, az OSZK főigazgatója a BTF nyitóeseményének számító könyvtörténeti kiállításról beszélt, amely Vitéz János reneszánsz tudós, esztergomi érsek munkásságát állítja a középpontba, és amely a három budapesti múzeummal együtt rendezett 4x a reneszánszról című kiállítás-sorozat első állomása.

A Csillag a holló árnyékában című tárlaton az első terem a Zsigmond- és Hunyadi-kor közötti átmenetet, a reneszánszt megelőző humanizmus könyvalkotási stílusát mutatja be. A második kiállítótér Vitéz János életművét, európai kapcsolatrendszerét állítja a középpontba, míg a harmadik terem a mecenatúra fontosságára hívja fel a figyelmet - mondta Monok István.

A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a csodálatosan díszített XV. századi kódexeket bemutató tárlat keretében az OSZK először kínál gyermekprogramot: a különleges installáció övezte térben a 6-12 éves könyvbarátok a kódexkészítés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelyet idén a Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulóját ünneplő Reneszánsz Év, Puccini születésének 150. évfordulója és az esélyegyenlőség jegyében rendeznek meg, két héten át várja számos különleges programmal, köztük ősbemutatókkal és világsztárok vendégjátékaival a kultúrakedvelőket.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok