2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megkezdődött a Pécsi Országos Színházi Találkozó

2008. június 6.
A Pécsi Nemzeti Színház Csehov: Ivanov című drámájának előadásával kezdetét vette a VIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) a baranyai megyeszékhelyen csütörtökön.
A POSZT immár hagyomány lett. Olyan hagyomány, amely ha a jövőben nem lenne, hiányozna. Nem forintban, méterben, kilóban mérhetően, hanem hangulatban, érzelemben, gondolatban, vitában hiányozna a szakma és a színházat kedvelő közönség számára - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a fesztivál megnyitó ünnepségén mondott beszédében.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A miniszter hozzátette: "ha a POSZT nem lenne, elvesztenénk egy kora nyári zarándokhelyet, kitűnő előadásokat, a találkozások és a beszélgetések élményét". Hiller István ezért arra kérte hallgatóságát, őrizzék együtt e fesztivált, és próbálják azt újra és újra "Pécsre varázsolni".

Tasnádi Péter, Pécs polgármestere arról szólt, hogy a város befogadta és szereti a találkozót, amelynek neve tulajdonképpen egybeforrt a városéval. Úgy vélte, a POSZT nélkül szinte már elképzelhetetlen lenne a hazai színházi évadzárás, s egyben reményét fejezte ki, hogy a baranyai megyeszékhely 2010-ben, az Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt rendezvényei között adhat otthont a tizedik fesztiválnak.

Jordán Tamás fesztiváligazgató utalt rá: a tíznapos POSZT versenyprogramjában 16 produkció szerepel, melyeket Kukorelly Endre író választott ki 141 hazai és határon túli előadás közül. A színházi előadások mellett 40 helyszínen 260 rendezvényre, úgynevezett off-programra, vagyis koncertekre, kiállításokra és egyebek mellett közönségtalálkozókra várják az érdeklődőket.

Az idei találkozó költségvetése 174,5 millió forint, ami a tavalyinál 30 millióval, a 2006. évinél pedig 9 millióval több, lehetőséget adva a fesztivál magas színvonalú megrendezéséhez.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a POSZT mintegy 50 ezer látogatót vonz, ebből több mint 8 és félezren láthatják a versenyprogram előadásait.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok