2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megnyílt a karikatúrafesztivál

2008. november 7.
A kultúrák közötti párbeszéd témáját feldolgozó hazai és külföldi karikatúrákat mutat be idén a Magyar Kultúra Alapítvány budai székházában megrendezett XII. Magyar karikatúrafesztivál.
Fotó: Illyés Tibor (MTI)
Fotó: Illyés Tibor (MTI)

Az Magyar Kultúra Alapítvány (MKA) igazgatója elmondta, az Európai Bizottság 2008-at a kultúrák közötti párbeszéd európai évének nyilvánította, ezért a fesztiválra is ebben a témában érkezett karikatúrákat vártak. Hetvenheten küldték be alkotásaikat huszonöt országból, egyebek között az Amerikai Egyesült Államokból, Brazíliából, Belgiumból, Ciprusról, Iránból, Kínából, Lengyelországból, Olaszországból és Ukrajnából - érzékeltette a Külügyminisztérium, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) által támogatott kiírás sikerét Koncz Gábor, az alapítvány igazgatója.

Oleg Gucol alkotásaKoncz hozzátette, a pályázat legjobb alkotásait Alexander Brody író, Kárpáti Tamás, a Premier magazin főszerkesztője, Kocsis Ernő karikaturista, valamint a külügyi és a kulturális tárca képviseletében Kovács István nagykövet, kabinetfőnök, illetve Tóth Veronika tanácsos választották ki.

A kiállításnak Budapest után több hazai és külföldi nagyváros is otthont ad, így a karikatúrák Nyíregyházán, Kecskeméten, Kaposvárott, Egerben, Párizsban, Rómában, Nagyváradon és Komáromban is megtekinthetők lesznek.

Bogyay Katalin, az OKM szakállamtitkára hozzátette, sokat kell még tennünk azért, hogy meghallgassuk egymást, és ne legyünk azért mérgesek, ha más nemzet fiai nem úgy gondolkodnak, mint mi. "Próbáljuk a saját értékeinket civilizált módon közvetíteni" - hívta fel a figyelmet.

A fesztivál pályázatát az ukrán Oleg Gucol nyerte, a második helyezett a magyar Marabu (Szabó László Róbert) lett, a harmadik helyezést a zsűri az ukrán Vlagyimir Kazanevszkijnek ítélte, míg az OKM nemzetközi szakállamtitkárságának különdíját a magyar Halter András vehette át.

A kiállítás november 30-ig tekinthető meg a Magyar Kultúra Alapítvány székházában, a budai Várban.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok