2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megnyílt az idei Könyvfesztivál

2008. április 25.
Megnyílt a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtökön; a rendezvény vendégeit, köztük a díszvendéget, Bret Easton Ellis amerikai írót Hiller István oktatási és kulturális miniszter köszöntötte a Millenárison.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

"Nagyszerű dolog más kultúrákkal találkozni, más nyelven született könyvek, filmek, dalok iránt érdeklődni, de számunkra a legfontosabb ez a gyönyörű, de a nagyvilágban izolált nyelv, az anyanyelvünk" - hangsúlyozta megnyitó beszédében Hiller István.

A kulturális tárca vezetője arra kérte a fesztivál vendégeit, hogy a magyar anyanyelv, a magyar kultúra érdekében támogassák a Nemzeti Kulturális Alap járulékbevételeinek bővítését célzó törvényjavaslatot. "A magyar irodalom, a magyar film, a magyar anyanyelv megér 100 forintból 80 fillérnyi áldozatot. Akiknek fontos a magyar kultúra, akik szeretjük a magyar nyelvet, azok kérjük határozottan ezt a 80 fillért" - fogalmazott Hiller István a kulturális járulékra utalva.

A könyvfesztivál kapcsán úgy vélekedett: hagyományt nem lehet mesterségesen létrehozni, azt csak az élet teremtheti meg. "A könyvfesztiválról azonban az utóbbi 15 évben eldőlt: ha nem lenne, hiányozna mindenkinek, aki szívesen fog a kezébe könyvet".

Hiller István szerint, ahogyan egy könyv olvasásánál minden fejezet új élmény, koncertre járva minden előadás egyedi, úgy a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál is különbözni fog mindegyik elődjétől. Biztatónak nevezte, hogy a rendezvény már nem fért el a régi helyszínen, és el kellett költöznie a kongresszusi központból. "Jövőre, veled, ugyanitt!" - zárta beszédét Hiller István.

Fotó: Gordon Eszter

Vu Su-Lin, a díszvendég ország, Kína miniszterhelyettese üdvözlő beszédében "nagy jelentőségű, kulturálisan fejlett országnak" nevezte Magyarországot. "Az itt töltött pár nap alatt arra lettem figyelmes, hogy önöknek milyen sok könyvtáruk, könyvesboltjuk van"- árulta el a kínai delegáció vezetője.

Emlékeztetett arra, hogy Kína nagy múltú történelmi civilizáció, találmányai között található a papír és a mozgatható betűkkel történő könyvnyomtatás. Kína és Magyarország barátsága régi múltra tekint vissza, ezt erősíti az idei könyvfesztiválra szóló meghívás is - emelte ki Vu Su-Lin.

Fotó: Gordon Eszter

A miniszterhelyettes elmondta, hogy 70 kiadótól mintegy 1000 kiadványt hoztak el Budapestre, bemutatva országuk kultúrájának legjavát. A kínai politikus meghatónak nevezte, hogy a könyvfesztivál alkalmából 50 kínai szerző műveit jelentették meg a magyar kiadók.

A magyar és a kínai könyves szakma kapcsolatait erősítendő Vu Su-Lin meghívta a magyar könyvkiadókat a szeptemberben kezdődő Pekingi Nemzetközi Könyvvásárra.

A XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 600 magyar és külföldi kiadó összesen 50 ezer kötetével, számos szakmai programmal, kerekasztal-beszélgetéssel, könyvbemutatóval, írói felolvasásokkal és dedikálással várja a látogatókat vasárnapig a Millenárison.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok