2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Nemzeti Kulturális Alapot érintő törvénymódosításról tartott expozét a parlamentben Arató Gergely

2008. április 16.
Éves szinten várhatóan 2-3 milliárd forinttal nőhet a Nemzeti Kulturális Alap bevétele, ha az Országgyűlés elfogadja azt a törvénymódosító javaslatot, amely bővítené a befizetők körét - mondta az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára kedden a parlamentben.
Arató Gergely kifejtette: a kormány javaslata szerint éves szinten 2-3 milliárd forinttal lenne növelhető az Nemzeti Kulturális Alap bevétele, és ezzel stabilizálni lehetne az olyan kulturális értékteremtő programokat, mint amilyen a könyvprogram finanszírozása, a művészeti fesztiválok támogatása.

Mint elhangzott, a módosítás célja az is, hogy a megváltozott kulturális fogyasztási szokásokhoz igazítsa a járulékköteles termékek és szolgáltatások körét, és rendezze a járulékkörhöz kapcsolódó gyakorlati, jogalkalmazási és jogtechnikai problémát.

Az OKM államtitkára azt mondta, a járulékalap bővítésére 0,8 százalékos kulcsot vezetnének be olyan területeken, amelyek esetében az adott termék vagy szolgáltatás számottevő kulturális tartalommal bír. Ezek közé tartozhatnak a mobil adatátviteli tevékenységek közül a WAP, az MMS szolgáltatások, az internet hozzáférési szolgáltatások, illetve azokat a termékcsoportok, amelyekben az átlagosnál jelentősebb nagyságrendű formatervezés, dizájn testesül meg.

A javaslat csökkenteni kívánja a kulturális értékteremtés szempontjából kiemelten fontos termékek és szolgáltatások kulcsát. Ezek közé tartoznak például a gyermek- és ifjúsági könyvek, a rajzoló- és kifestő könyvek.

Arató Gergely hangsúlyozta: a Nemzeti Kulturális Alap létrehozásának elsődleges célja volt, hogy a hazai kulturális élet egyik fő pénzügyi támasza legyen a nemzeti és egyetemes értékek létrehozása, megőrzése, illetve határon túli terjesztése révén.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok