2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nemzetközi romanap - ünnepi rendezvény a Duna Palotában

2008. április 9.
Ünnepi rendezvényt tartottak a nemzetközi romanap, a roma kultúra napja alkalmából kedden Budapesten, a BM Duna Palotában.
Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára ünnepi beszédében úgy fogalmazott: április 8-a a nemzeti összetartást, az egy nemzethez, egy országhoz és egy hazához való tartozást jelenti, ezért őrizni és védeni kell a romák kulturális értékeit.

Az államtitkár felidézte, hogy két héttel ezelőtt egy holland alapítvány Magyarországot elismeréssel jutalmazta a roma évtized programban eddig elért eredményeiért. Ez nem csak a magyar kormánynak és a politikának szólt, hanem annak is, hogy európai szinten képviselik a roma ügyet - hangsúlyozta.

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára azt mondta: a roma kultúra erős, létezik, és azt bizonyítja, hogy összetartozunk, összeköt minket, mert közösek az álmaink és a reményeink. Ne csak az ünnepnapokon, hanem minden nap érezze minden honfitársunk, hogy összetartozunk - tette hozzá.

A helyszínen Arató Gergely és Simon Gábor megnyitotta a Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ gyermekrajz-kiállítását, majd a rendezvény végén zenés kulturális programmal emlékeztek meg a romanapról.

A romák világnapját minden évben április 8-án tartják annak emlékére, hogy 1971-ben Londonban e napon rendezték meg a romák első világkongresszusát, amelyen elfogadták a roma nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát. Ma mintegy 13-15 millió a cigányok száma világszerte. A legtöbben, mintegy kétmillióan Romániában élnek, míg Magyarországon becslések szerint 600-700 ezren, többségük a legnagyobb szegénységben.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok