2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nyolc fiatal döntős az Új Magyar Zenei Fórum versenyében

2008. november 5.
Az év elején Új Magyar Zenei Fórum címmel meghirdetett zeneszerzői versenyre 38 pályamű érkezett, ezek közül a szervezők nyolcat választottak ki január a 12-i döntőre. A versenyt az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) a Reneszánsz Év keretében 16 millió forinttal támogatja - közölte a rendezvényről tartott tájékoztatón Schneider Márta, a tárca szakállamtitkára Budapesten.
Az Új Magyar Zene Egyesület (UMZE) és a Budapest Music Center (BMC) kezdeményezésére meghirdetett versenyhez az első pillanatban díjak felajánlásával csatlakozott a tárca, később azonban nyilvánvalóvá vált, hogy tehetséggondozásról is szó van. Mivel a Reneszánsz Év második felében a kortárs alkotások létrejöttének és bemutatásának akartak esélyt adni, 16 millió forintot szántak a versenyre - mondta el a szakállamtitkár. Schneider Márta szerint a zeneszerzői verseny illik a tárca elképzeléseihez. A művészeti felsőoktatás fejlesztése, a zenei ösztöndíjak működtetése mellett cél, hogy az ifjú tehetségek teret kapjanak "a nagy dobásra".

Az Új Magyar Zenei Fórum 2009 zeneszerzőverseny célja, hogy ösztönözze és támogassa új magyar zeneművek megalkotását, a fiatal szerzők és a zenekarok együttműködését az új darabok népszerűsítésében. A pályázaton 40 éven aluli magyar zeneszerzők indulhattak nagyzenekari és kamaraegyüttesre írott művek kategóriájában.

A beadott pályamunkák közül 4-4 művet jelölt az előzsűri a döntőbe. A döntő-gálakoncert keretében ez a 8 zenedarab hangzik el a nyilvánosság előtt 2009. január 12-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben az UMZE Kamaraegyüttes, valamint a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar előadásában.

A kamarazenei kategóriában döntőbe került Dargay Marcell An(a)them(a), Bella Máté Chuang Tzu's Dream, Dinyés Dániel Játékok - haladóknak 9-99, Sáry Bánk Mégis című művével. Nagyzenekari kategóriában Horváth Balázs Borrowed Ideas, Dinyés Dániel L'aria si rinnova, Varga Judit Le Temps Retrouvé és Zombola Péter Symphony No.I./b című darabjait mutatják be a döntőben.

A Művészetek Palotája és a Magyar Telekom Szimfonikusok, valamint az Artisjus Szerzői Jogvédő egyesület kezdettől a verseny mellé állt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola pedig különdíjakat ajánlott föl. Mindkét kategóriában egy-egy díj várható, a két első és harmadik helyezett az Artisjus, a két második pedig az OKM pénzdíját veheti át.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok