2024. február 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

POSZT - minden eddiginél több program az idei színházi találkozón

2008. május 22.
Minden eddiginél több programmal várja idén a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) az érdeklődőket: összesen 260 eseményt szerveznek a június 5-én induló fesztiválra, amelyen idén három határon túli színház is vendégszerepel - mondta Simon István, a POSZT Kht. ügyvezető igazgatója a találkozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Megjegyezte, hogy 2008-ban a megszokottnál is több lesz a kamaradarab, a budapesti Bárka Színház Mundruczó Kornél rendezte, Frankenstein-terv című előadására például mindössze 50 néző fér be, beleszámítva a 20 tagú zsűrit is. Mint elmondta, más rendezők is ragaszkodtak darabjaik eredeti nézőszám mellett történő előadásához, ezért sok előadásra nehéz lesz bejutni.

"Május 6-án kezdtük árusítani a jegyeket, és hajnali fél kettőkor már meg is érkezett az első sorban álló" - jelezte a fesztivál népszerűségét Simon István. Hozzátette, a jegyek 70 százaléka elkelt, és sok előadásra már minden belépőt eladtak. "A közönség és a szakma is azzal vádol minket, hogy nem tudnak bejutni a színházi programokra, de a befogadóképesség sajnos korlátozott" - hangsúlyozta.

"Sokféle POSZT van, annak megfelelően, ki honnan nézi a rendezvényt. A szakma például a versenyprogramok felől szokta, de nem szabad elfelejteni, hogy rengeteg egyéb eseményünk van, 40 helyszínen" - hívta fel a figyelmet Jordán Tamás, a POSZT Kht. másik ügyvezető igazgatója, kiemelve az Országos Fesztiválmelletti Fesztivál (OFF) rendezvényeit, a fiataloknak teret biztosító Ifi Géniusz-programot, "a POSZT-ba szervesen beépült" Nyílt Fórumot, valamint a Széchenyi téri Könyvszínpadra tervezett színvonalas beszélgetéseket.

Simon István hozzátette: idén is minden nap zajlanak majd szakmai viták, melyek során 2-2 produkcióról beszélgetnek a Dominikánus udvarban.

"Tavaly Dömölky János azt mondta, akár még egyszer elkezdené a válogatást, én ezt a magam részéről nem jelenteném ki, de csak a sok utazás miatt" - beszélt a munka fáradalmairól a 2008-as fesztivál versenyprogramját válogató Kukorelly Endre.

Mint az író elmondta, a POSZT programjának összeállítása közben egy új szakmai diskurzus nyílt meg számára: "szívmelengető dolgokat találtam, megszerettem egy csomó embert, sok akarattal, pozitív életszemlélettel találkoztam; ezek feltöltöttek engem is. Persze sok cinizmust is láttam, de már csak a szépre emlékszem" - tekintett vissza.

Nagyné Varga Melinda, az Oktatási és Kulturális Minisztérium főosztályvezetője a fesztivál finanszírozásáról szólva hangsúlyozta: tárcája feladata, hogy "keretet adjon a színházi szakma egyik legfontosabb rendezvényének". Mint mondta, a pécsi önkormányzattal történt megállapodás szerint az idei POSZT-ot 75 millió forint garantált támogatásban részesíti a tárca, és ez az összeg a következő két évben további 5-5 millió forinttal nő majd.

Hiller István a tavalyi POSZT-on tett ígéretet arra, - miután a 2007-es fesztivál finanszírozása sokáig bizonytalan volt - hogy a szervezők az elkövetkező években garantált állami támogatással számolhatnak, amelynek összege 2010-re 85 millió forintra nő.

Mint arra Tasnádi Péter, Pécs polgármestere a csütörtöki sajtótájékoztatón rámutatott, a város megszerette és befogadta a POSZT-ot, mely a település egyik legmeghatározóbb rendezvényévé vált. A számtalan OFF-programnak köszönhetően ilyenkor egészen más a város arculata - jegyezte meg a polgármester, hangsúlyozva, hogy az önkormányzat elkötelezett a színházi találkozó támogatása mellett, amit már testületi döntés biztosít.

A sajtótájékoztatón Máté Péter, az OFF-programok koordinátora átadta a Premier Magazin különdíját az egri Gárdonyi Géza Színház tavalyi Tangó című előadásában szereplő Bozó Andreának, "a 2007. évi POSZT-on kiemelkedő alakítást nyújtó színésznek".

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok