2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Reneszánsz év 2008 - A közművelődés reneszánsza: elindulnak az első pályázatok

2008. február 11.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Kultúra Napján - 2008. január 22-én - jelentette be, hogy a közművelődés nélkülözhetetlen forrásbővítéséhez hozzájárul a Reneszánsz Év bázisa is, a hagyományos támogatási formák mellett.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2008. február 12-én a Reneszánsz Év - 2008 keretében elsőként a közművelődési, közgyűjteményi pályázatokat hirdeti meg 1.260.000.000 forint összértékben.

Az OKM által elindított Reneszánsz Év - 2008 a hagyomány tiszteletéről és a nyitottságról, a tradícióról és az innovációról, az értékőrzésről és az értékteremtésről is szól. Nemcsak igényes programok, fesztiválok, tudományos konferenciák és gasztronómiai események népes sorát foglalja magában, hanem célja az is, hogy középpontba állítsa a magyar közművelődést.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium ezért olyan pályázatokat is elindít, amelyek megszólítják a kistelepüléseket, az önkormányzatokat, hátrányos helyzetű térségeket. Új perspektívát kínálunk a hazai könnyűzenének éppúgy, mint a népművészetnek. A Reneszánsz Év - 2008 pályázatai révén - többek között - megújulhatnak a tájházak, és digitális formában, bárki számára elérhetővé válnak a könyvtárakban őrzött értékek.

Régi ismerősök, új részletek
A tavalyi támogatási összeget csaknem megduplázva, 320.000.000 Ft összértékben hirdeti meg a tárca a KÖZKINCS - térségi szintű programot, amelynek célja a közösségi értékek ápolása, a hátrányos helyzetű térségek és rétegek kulturális esélyegyenlőségének javítása.
A program a kulturális szolgáltató központok reneszánszát is eredményezheti, hiszen összesen 225 millió forintot fordíthatnak arra, hogy a kulturális javakhoz történő hozzáférést javítsák a közművelődési szakmai tanácsadás, szolgáltatás, a múzeumi feladatellátás kistérségi szintű vállalásának, a települési könyvtárak fejlesztésének támogatásával.

210.000.000 Ft összértékben írja ki az OKM a TENGERTÁNC pályázatot, melynek célja a népművészet támogatása, a magyarországi helyi közösségek lehetőségeinek szélesítése és fejlesztése, a fiataloknak szóló, igényes kulturális kínálat színesítése, a népi kultúra erősítése, értékeinek megújítása. Az eddigiekhez képest újdonság, hogy a Reneszánsz Évben a hagyományos kézműves termékek bemutatásához, értékesítéséhez szükséges technikai és tárgyi feltételek megújítására is lehet pályázni.

Összesen 200.000.000 forintra lehet majd pályázni idén a PANKKK-program keretében, amely a könnyűzene, a komolyzene, a jazz és a népzene kortárs előadásainak az ifjúsági korosztályhoz való eljuttatását segíti a kortárs zenei törekvések piacra segítésével, és a klubhálózat támogatásával a bemutatkozási lehetőségek bővítésével. Új elem a programban a cserekoncert (HungaroConnections és Retour) pályázat, amely a PANKKK céljaival azonosuló zenei és gazdasági szervezetek támogatásának ösztönzésére szolgál, és a régión belül közös forrásokat nyit zenei programok cseréjéhez, ezzel is segítve, hogy az előadókat szélesebb közönségkör ismerhesse meg.

Új lehetőségek
220.000.000 Ft összértékben hirdeti meg a minisztérium a MAGYAR DIGITÁLIS KÉPKÖNYVTÁR nevű pályázatot, amellyel a könyvtárakban őrzött magyar képörökség digitalizálását és a lehető legszélesebb körű hozzáférését támogatja.

A Reneszánsz Évben 100.000.000 forint összértékben lehet pályázni a FÓKUSZBAN A KÖZMŰVELŐDÉS programra, amely a leghátrányosabb 8000 fő alatti települések közművelődési tevékenységének ad lendületet - hozzájárulva a népességmegtartó képességük fejlesztéséhez. A pályázaton olyan tartós közművelődési programokhoz, tevékenységekhez lehet támogatást nyerni, amelyek a helyben élőket kulturális hagyományaik feltárásához, megőrzéséhez segítik hozzá, biztosítják művelődési közösségek bemutatkozását, és művelődési folyamatokat generálnak.

A reneszánsz fogalmának megújító szellemiségére építve, a kulturális vidékfejlesztés prioritásaival összhangban, 2008-ban a vidéki örökség értékeinek megújítására teremt lehetőséget a 110.000.000 Ft összértékű TÁJHÁZAK A KÖZÖSSÉGÉRT nevű program, amelynek célja a kulturális vidékfejlesztés, a tájházak felújítása. A program újszerűsége, hogy - az eddigi örökségvédelmi támogatásoktól eltérően - olyan komplex fejlesztésekre koncentrál, amelyek a tájházakban őrzött tárgyi és szellemi örökség széleskörű bemutatását, illetve ehhez kapcsolódó korszerű, többfunkciós kulturális színterek megteremtését teszik lehetővé. A program előreláthatóan a működési engedéllyel rendelkező tájházak mintegy felénél biztosít 2008-ban jelentős, minőségi fejlesztést.

A Reneszánsz Év keretében a MEGÚJULÓ GYŰJTEMÉNYEK pályázaton összértékben 100.000.000 Ft támogatás nyerhető az egyházi közgyűjteményekben fellehető, a magyar és az egyetemes kultúra részét képező könyvtári dokumentumok és múzeumi tárgyak állományvédelmére, ezen belül megelőző dokumentum és műtárgyvédelemre, restaurálásra, különös tekintettel az őrzés biztonságos feltételeinek javítására, valamint a nyilvános magánlevéltárként bejegyzett egyházi levéltárak elektronikus tartalomszolgáltatásának fejlesztésére.

A pályázatokkal kapcsolatos részletesebb információk a www.okm.gov.hu és a www.reneszanszev2008.hu honlapokon találhatók.
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok