2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Reneszánsz Év vidéki programsorozatának megnyitója

2008. április 11.
Nem véletlen, hogy Miskolc a Reneszánsz Év vidéki programsorozatának nyitó helyszíne, ugyanis a város az elmúlt tíz évben példát mutatott a kultúra iránti elkötelezettségére, és nemcsak pusztán a reneszánsz kor történelmi helyszíneivel rendelkezik, hanem képviseli azt a gondolkodásmódot, életérzést, amely ezt az újjászületést jelenti - fogalmazott Hiller István Miskolcon, a Diósgyőri várban pénteken.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Az oktatási és kulturális miniszter rámutatott: bár számos város van az országban, amelynek történelmi múltja szorosan kapcsolódik a reneszánsz korhoz, Miskolc az eltelt évtizedben bizonyított azzal a mentalitással, életmóddal, kulturális értékteremtéssel, amely sohasem elégedett meg a hagyományokkal, hanem képes volt nyitni az új felé, újjászületni. Ez a reneszánsz - hangsúlyozta Hiller István.

Fotó: Gordon Eszter

Mint mondta, ebben a korban a társadalom egészét kulturális bázisra helyezték, most Miskolc ezt valósította meg azzal, hogy "húzó ágazatként", kitörési pontként a kultúrát választotta.

A Reneszánsz Év apropója Mátyás király trónra kerülésének 550. évfordulója, de az előtte való tisztelgés mellett cél ennek a kornak, életérzésnek a felelevenítése is. "Közép-Európának és Magyarországnak azok voltak és azok a jó időszakai, amikor képes a tradíciók ápolására, ugyanakkor kellőképpen innovatív" - mutatott rá a miniszter.

Beszámolt arról, hogy a Reneszánsz Év az elmúlt évek legnagyobb pénzügyi támogatással bíró kulturális rendezvénysorozata, a költségvetésben mintegy négymilliárd forinttal szerepel a program.

A Reneszánsz Év költségvetésének egy részét a nagyrendezvények, kiállítások megszervezésére fordítják, a pénz döntő többségét azonban a közösségek számára meghirdetett pályázatokon osztják szét. Eddig - két alkalommal - összesen 2 milliárd 200 millió forint értékben írtak ki pályázatokat - hangsúlyozta a szaktárca vezetője hozzáfűzve, hogy hatalmas az érdeklődés, az interneten hozzáférhető felhívásokat eddig több mint húszezer alkalommal töltötték le.

Hiller István a Diósgyőri vár Olasz bástyáján nyitotta meg a Reneszánsz Év - 2008 vidéki programsorozatát, ezt követően Miskolc Győri kapu városrészében felavatta a Lézerpont Stúdió Kft. Látványtárát.

Fotó: Gordon Eszter

A pénteken megnyitott tárlaton a népi kultúra, népviseletek, hagyományok kellékei ugyanúgy megtekinthetők, mint az 1945-től 1968-ig terjedő időszak tárgyai, valamint irodagépek, optikai berendezések sokasága, erdélyi ásványok, eltűnő kismesterségek kellékei.

Fotó: Gordon Eszter

Barna György ügyvezető szerint ez a régió legnagyobb és ilyen formában egyedüli "látványtára", amely egy folyamatosan megújuló attrakció. "Ez nem egy szokványos múzeumi kiállítás, amelyet csak egyszer érdemes megtekinteni, hanem bővíthető, és bővítendő" - tette hozzá.


(MTI)

Fotó: Gordon Eszter

Fotó: Gordon Eszter
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok