2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Schiff András ma vette át a Magyar Kultúra Követe 2008 címet

2008. február 8.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter ma adta át Schiff Andrásnak a Magyar Kultúra Követe 2008 címet. A zongoraművész és karmester - aki külföldi koncertjei miatt csak most tudta átvenni az elismerést - Esterházy Péter író, publicista, Eötvös Péter zeneszerző és karmester, Kányádi Sándor költő, műfordító, Julia Marton-Lefevre magyar származású környezetvédelmi és tudományos szakdiplomata, Palya Bea énekművész mellett viselheti a címet.
Fotó: Paraszkay György
Fotó: Paraszkay György

"Ez nem kitüntetés. Ez elismerés, ugyanakkor megbízás is, amelyhez nem jár útlevél" - mondta köszöntőjében a miniszter.

Az elhangzó méltatás szerint Schiff András világhírű magyar zongoraművész és karmester, a legrangosabb koncerttermek rendszeres vendége, két Grammy-díj, két Gramophone-díj, a Kossuth-díj, a Bartók-Pásztory Díj, és a legjobb hangszeres szólistának járó Nemzetközi Komolyzenei díj tulajdonosa. A Firenzében és Londonban élő művész, akit a kritikák a "zongora poétájának" neveznek, rendszeresen fellép Magyarországon. Bár nem itt él, a magyar kultúrát - saját bevallása szerint - szívügyének tartja, és aktívan részt vállal hazánk zenei életében.

"Nagy megtiszteltetés ez - jelentette ki Schiff András. - Nekem nagyon fontos a magyar kultúra, a magyar nyelv, a magyar irodalom, ahogy például Bartók műveinek az ápolása és előadása is. A cím viselőjeként legjobb képességem és tudásom szerint folytatom majd, amit eddig is tettem."

A Magyar Kultúra Követe cím azon magyar, illetve külföldi magánszemélyeknek adományozható, akik munkásságukkal kiemelkedő érdemeket szereztek a magyar kultúra külföldi képviselete terén, tevékenységükkel, kezdeményezéseikkel hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar kultúrát külföldön is megismerjék, elismerjék, és ezt a jövőre nézve is vállalják.

A címet évente a Magyar Kultúra Napja alkalmából adja át az oktatási és kulturális miniszter legfeljebb hét személynek. (A cím pénzjutalommal nem jár.)

A Magyar Kultúra Követe címet tavaly Fehér László, Fischer Iván, Kertész Imre, Kocsis Zoltán, Sebestyén Márta és Lady Valerie Solti vehette át.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok