2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Újratemették Janus Pannoniust

2008. október 22.
Ünnepélyes keretek között újratemették Janus Pannonius, egykori pécsi püspököt kedden a baranyai megyeszékhelyen; a szentmisével egybekötött búcsúztatáson több százan vettek részt a pécsi székesegyházban. A ceremónia előtt közéleti személyiségek emlékkonferenciával és mandulafa-ültetéssel tisztelegtek a humanista költő előtt.

Fotó: Gordon Eszter
 
Janus Pannoniust az altemplom falában, Dulánszky Nándor püspök mellett helyezték végső nyugalomra, nagyságát a Rétfalvi Sándor szobrászművész által készített síremlék, egy carrarai márványból faragott, földre hulló lepel és a költőt ábrázoló fejszobor hirdeti. A sírkövön latinul Janus sírverse olvasható.
 
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke Pécs 25. püspökét méltatva hangsúlyozta: amikor az életet, a természetet, a könyveket szerető humanistát temetjük, át kell gondolnunk, ma milyen értékek vesznek körül bennünket, és mennyire tiszteljük azt, ami a kultúránkhoz tartozik. "Nem elég műveltnek lenni, műveltséget adni kell, és nem elég műveltséget adni, műveltnek is kell lenni. Ez 2008, a XXI. század parancsa" - fogalmazott a politikus. Janus Pannonius olyan értékeket adott a városnak és az országnak, melyekből még ma is táplálkozunk, és segít, hogy ma se felejtsük, veszítsük el azt, amiről azt tartjuk, az a humanizmus - hangsúlyozta Szili Katalin a temetésen, amelyen számos közéleti személyiség, köztük Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Tasnádi Péter, Pécs polgármestere is részt vett.
 
Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke bejelentette, hogy a grémium kedden, a baranyai megyeszékhelyen tartott kihelyezett ülésén hozott határozatában védetté nyilvánította Janus Pannonius sírját.
 
 
Az újratemetés napján számos programot is rendeztek Pécsett: délelőtt tudományos konferencián idézték fel a költő alakját. A "Janus Pannonius élete azt is megmutatja, milyen sebességgel terjedt el a reneszánsz életérzés" - mondta Hiller István az ünnepélyes mandulafa ültetést megelőző emlékkonferencián tartott előadásában a Püspöki Palotában. "Nagyszerű embert jöttünk ma köszönteni, mégis sajátos alkalom ez. Temetésen nem köszöntőt szokás mondani, hanem gyászbeszédet. Ugyanakkor semmiképpen nem lehet szokványosnak nevezni azt, ha újratemetnek valakit" - jelentette ki Hiller István. A miniszter szerint az sem szokványos, ahogyan ez a nagyszerű és tehetséges ember képes volt kibontakoztatni képességeit: "Ismerjük és próbáljuk érteni verseit, ismerjük és próbáljuk megérteni politikai tevékenységét."
 
A tárca vezetője előadásában kitért arra is, hogy Janus Pannoniust bele kell helyezni abba a korba, amelyikben élt: a reneszánszba. Abban a korban átalakultak a kereskedelmi és politikai viszonyok, megváltozott az ember és ember, az ember és társadalom, az ember és állam, az állam és egyház kapcsolata, valamint megnőtt a diplomácia jelentősége. "Amikor a reneszánszról beszélünk, nem szabad csak a csatákat, a követségeket, az évszámokat említeni, szólni kell az azt meghatározó életérzésről is, amely mind a mai napig itt él közöttünk" - jegyezte meg Hiller István hozzátéve, hogy Janus Pannonius élete azt is megmutatja, milyen sebességgel terjedt el akkoriban ez az életérzés. "A reneszánsz mentalitásról, életvitelről, amely a mi országunkat is érintette, Janus Pannonius újratemetésének napján beszélni nemcsak megtisztelő, hanem illő is" - zárta előadását a miniszter.
A tanácskozáson Kárpáti Gábor régész, aki 1991-ben a pécsi székesegyház renoválásakor megtalálta a volt püspök csontjait, elmondta: hamarosan kiderülhet, milyen volt Janus Pannonius arca valójában. Koponyájáról ugyanis háromdimenziós számítógépes modell készült, amelynek segítségével szakemberek megalkotják a humanista költő arcának formáját. Decemberre egy szobrász elkészíti Janus Pannonius fejszobrát.
 
 
Az ünnepélyes mandulafa ültetés 14 órakor kezdődött a Püspöki Palota kertjében. Az emlékezők között Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Hiller István, Péterfalvi Attila volt adatvédelmi biztos, a pécsi önkormányzat, a kisebbségi önkormányzatok vezetői, s mások mellett a Baranya Megyei Bíróság elnöke is elültetett egy-egy fát a Dómmúzeum kertjében. A költőóriás Egy dunántúli mandulafáról című verse ihlette kezdeményezés keretében összesen félezer mandulafa-csemetét ültetnek el Pécsett.
 
Az újratemetés alkalmából szervezett rendezvénysorozathoz az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Reneszánsz Év - 2008 keretén belül 4 millió forinttal járult hozzá.
 
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok