2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Versenyképes ország - versenyképes könyvtáros - záró konferencia

2008. május 29.
Egy könyvtáros feladata, hogy önmagát és másokat képezve olyan szolgáltatást nyújtson, amellyel megfelelhet az új kihívásoknak a változó világban - összegezte Bakos Klára, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének (MKE) elnöke a Versenyképes ország - versenyképes könyvtáros konferencia-sorozat tapasztalatait szerdán Budapesten, a Parlamentben tartott záró rendezvényen.
Bakos Klára elmondta: a konferencia-sorozat célja az volt, hogy górcső alá vegye a könyvtárügy helyzetét, a kereslet-kínálat viszonyát, a versenyképes könyvtáros fogalmát.

A programsorozat pozitív mérleget vonhat a kihívások és a könyvtárosok feladatának megfogalmazását érintően - vélekedett az MKE elnöke, aki úgy látja, a konferencia résztvevőivel sikerült megértetni, hogy a cél a figyelem ráirányítása az új kihívásokra, a korszerű szolgáltatást elősegítő tudás megszerzése, valamint az európai követelményeknek való megfelelés.

Hangsúlyozta, hogy egy könyvtáros feladata az információigény kielégítése, versenyképes tudás nyújtása. Ehhez a könyvtárosnak saját kompetenciáit is fejlesztenie kell, felkészültnek kell lennie - tette hozzá.

Bakos Klára szerint a könyvtár nem önmagáért való, a társadalmi és gazdasági alrendszerektől elhatárolódó intézmény, hanem ugyanolyan alrendszer, amelynek célja a magyar nemzetgazdaság versenyképességének elősegítése az Európai Unióban, a globalizált világban.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára beszédében az információhoz, tudáshoz való egyenlő hozzáférés, a magas és egyenletes színvonalú szolgáltatások kialakításának fontosságát emelte ki, de rámutatott a kulturális intézmények közötti együttműködés jelentőségére is. Kitért arra is, hogy a 2008 és 2013 között megvalósítandó Portál program célja, hogy megteremtse a könyvtárakhoz, az információhoz való egyenlő hozzáférést.

Mint mondta, ennek egyik eszköze, hogy az 5 ezer lakos alatti településeken integrált közösségi szolgáltató tereket kell kialakítani alapvetően uniós forrásokból, de biztosítani kell a dokumentumokhoz való egyenlő hozzáférést is. A kulturális szakállamtitkár felhívta a figyelmet a digitalizáció fontosságára.

Felidézte, hogy a Reneszánsz Év keretében két, a könyvtárakhoz kapcsolódó pályázatot írtak ki: a Magyar Digitális Képkönyvtár pályázatot és az egyházi gyűjtemények védelmét szolgáló pályázatot.

Schneider Márta szerint a magyar könyvtári rendszer jó irányt vett, ezt tartani kell.

Pásztohy András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa szerint vidéken szükség van egy olyan "agóra" kialakítására, amely biztosítja az információhoz való hozzáférést. Erre az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretein belül 30 milliárd forint áll rendelkezésre - jegyezte meg. Kitért arra is, hogy a falumegújításra, az életminőség javítására 20 milliárd forintot, míg a vidéki örökség megőrzésére 9,6 milliárd forintot fognak fordítani.

A miniszteri biztos úgy gondolja, nagyon fontos az információs hálózat, a települések közötti intézményesített, rendszeres párbeszéd, a projektek generálása, valamint a közösségi tudáskapacitás fejlesztése.

A Versenyképes ország - versenyképes könyvtáros címmel tavaly szeptemberben kezdődött konferencia-sorozat a könyvtáros szakma új kihívásait próbálta feltárni, összegezni, majd az eredményeket beépíteni a kormányzat könyvtárfejlesztési programjába.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) által szervezett eszmecserén az ország hat területi központjában tanácskoztak a könyvtáros szakma új kihívásairól, egyebek mellett az elektronikus szolgáltatásról, az olvasás népszerűsítéséről vagy a könyvtárak közösségi térré alakításáról.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok