2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Extremely Hungary - szombaton kezdődik az amerikai magyar évad

2009. január 19.
A Budapesti Fesztiválzenekar szombati, Carnegie Hall-beli koncertjével hivatalosan is megkezdődik az Extremely Hungary - Csordultig magyar címet viselő, New York-i és washingtoni magyar kulturális évad - mondta el Hiller István oktatási és kulturális miniszter az eseményekről tartott hétfői budapesti tájékoztatón.
A szaktárca vezetője, aki a magyar kulturális diplomácia talán eddigi legnagyobb vállalkozásának nevezte a tízhónapos rendezvénysorozatot, hangsúlyozta: az évad célja a kapcsolatteremtés, valamint a kultúrán keresztül a Magyarországról alkotott kép, az ország imázsának formálása.

Mint azt Hiller István kiemelte, a pénteki zártkörű megnyitóval és a nagyközönség számára rendezett szombati nyitókoncerttel induló évad során a magyar kultúra a két nagyváros legjelentősebb intézményeiben, többek között a New York-i Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben, illetve a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban vagy a Kennedy Centerben mutatkozhat be.

Az Extremely Hungary során több mint száz hazai művésszel ismerkedhet meg az amerikai közönség, de a szervezők nem a mennyiségre, hanem a minőségre törekedtek - tette hozzá.

Orsós László Jakab kurátor, a rendezvénysorozatot koordináló New York-i Magyar Kulturális Intézet vezetője elmondta, hogy a kulturális évad során a két nagyvárosban mintegy százhúsz eseményt szerveznek.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Az igazgató beszámolója szerint az eseményeket két tematika köré csoportosították, így az amerikai közönség megismerkedhet a magyar modernitással és annak gyökereivel, valamint a berlini fal leomlása és a rendszerváltás körüli időszak történetével.

Kurtág György azon a színpadon fog fellépni Hommage á Bartók című, erre az alkalomra komponált művével, ahol korábban nagy zeneszerző-elődje is, Tarr Béla nem csak saját filmjeivel mutatkozik be, de a hazai fiatal rendezők munkáiból is válogat, míg a Zsolnay-tárlathoz később a kortárs magyar dizájnt bemutató kiállítás társul - említett példákat a magyar művészet jelenét és múltját párosító sorozatból Orsós László Jakab.

A kurátor szerint a húsz évvel ezelőtti változásokkal foglalkozó eseményeken a meghívott vendégek felhasználják és újragondolják a történelmet, arra a kérdésre keresve választ, hogy "mi a szabadság most".

Mint Orsós László Jakab hangsúlyozta, az évad szerevezése során sehol sem béreltek helyszínt, a rendezvények a helyi intézményekkel koprodukcióban valósulnak meg. A partnerekkel a költségeket is megosztják: az Oktatási és Kulturális Minisztérium által adott 700 millió forinthoz az amerikai intézmények és a szponzorok együttesen csaknem 500 milliót tesznek hozzá.

A kulturális szakember megjegyezte, az évad öt saját produkcióval is jelentkezik, így többek között Forgács Péter az amerikai magyar bevándorlók identitásáról forgatott filmjével vagy a New York-i Brooklyn Múzeumban rendezett egész estés operabállal.

Az Extremely Hungary fővédnöke Soros György, védnöke Kati Marton.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok