2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A fesztiválturizmus éve lesz 2010

2009. április 2.
Időben elkezdett előkészítést, a támogatási lehetőségek, a programok, a kultúra és a turizmus összehangolását szorgalmazták a szakmai szervezetek szerdán Budapesten azon az előkészítő megbeszélésen, amelyet a tervezett 2010-es fesztiválturizmus év kapcsán tartottak az önkormányzati és kulturális szaktárca, valamint a szakmai szereplők részvételével.
Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke kiemelte: egy sikeres fesztiválturizmus év érdekében együtt kell definiálni a fesztiválturizmus évét, ki kell jelölni a pontos prioritásokat, biztosítani kell a programok átláthatóságát és a minőség-tradíció-újítások hármas érvényesítését.

Ezt szolgálja, hogy április 1-jén megkezdték a fesztiválok minősítési eljárását: idén 80-90 fős szakértői csapat országszerte helyszíni bejárásokat tart a fesztiválokon.

Schneider Márta, az OKM kulturális szakállamtitkára arról beszélt, hogy a fesztiválok szerepére, jövőjére vonatkozó és tavaly született koncepció-tervezet jól működik. Hozzátette: az úgynevezett gördülő finanszírozás, az egy évre előre történő tervezés kedvező jelei már láthatóak.

"Az önkormányzati tárca és a Nemzeti Kulturális Alap közös pályázatával szakmai alapon lehet eldönteni, hová menjenek az állami források. Egy lépéssel előre tudunk járni: ha az állami forrás időben rendelkezésre áll, a fesztiválok időben megtalálják közönségüket és a szponzorokat" - fogalmazott a szakállamtitkár.

Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára elismerte, hogy a tavalyi 1,4 milliárd forinthoz képest idén mindössze 650 millió áll rendelkezésre a turisztikai célelőirányzatból kulturális rendezvények támogatására, ám úgy vélte, az ok, a regionális rendezvények pályázatainak kimaradása csak átmeneti, csak idén lesz így.

Szűcs Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) marketing vezérigazgató-helyettese szerint jó lenne, ha a fesztiválturizmus évében csomagokat, komplex szolgáltatásokat lehetne nyújtani, mert ezeket a kezdeményezéseket az MT Zrt. is könnyebben piacra tudja segíteni.

Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke a nemzeti évfordulók kapcsán változtatást sürgetett. Szerinte a 2010-ben esedékes Erkel-, illetve az egy évvel későbbre tervezett Liszt-évfordulót együtt kellene majd ünnepelni, és ez alapján 2010 lehetne a reformkor és a nemzeti romantika, 2011 pedig a kiegyezés, a kulturális útkeresés nemzeti éve.

A felmérések szerint Magyarországon a legtöbb látogatója a fesztiváloknak van, ezért ezeknek a rendezvényeknek rendkívül fontos a kulturális közvetítő szerepük. Mintegy háromezer hazai fesztivált tartanak számon, de - mint Márta István hangsúlyozta - ezek közül csak 400-500 hordoz igazi értékeket.

Mint elhangzott, tavaly a legtöbben a kulturális és művészeti fesztiválokat látogatták (62 százalék), a gasztronómiai (17,2 százalék) és az amatőr-műkedvelő (6,7 százalék) fesztiválok látogatottsága jóval szerényebb volt, az egyéb (tájhoz, természeti értékekhez, hagyományokhoz kötődő) fesztiválok látogatói aránya 14,1 százalékos volt.

A rendezvényen a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének, a Gasztronómiai Fesztiválok Szövetségének, valamint a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke egyaránt rövid beszámolót tartott tevékenységükről, 2010-re vonatkozó elképzeléseikről.

Az eseményen részt vett Csák Ferenc, az OKM kultúráért felelős államtitkára is.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok