2021. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Haydn-maraton a Millenárison és az éterben

2009. május 26.
A Haydn-év csúcsán, a zeneszerző halálának 200. évfordulóján vasárnap tizenkét órás zenemaratont szervez a Millenáris Parkban a Hungarofest Kht. Klassz Zenei Irodája; az érdeklődőket 11 és 23 óra között ingyenes programokkal várják.
A rendezvényen fellép Halász Judit, az Óbudai Danubia Zenekar és a Sebő-együttes, este pedig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán vezényletével egyedülálló zenei kísérletet ad elő Szakcsi Lakatos Bélával. A maraton utáni "levezetésről" a Budapest Bár gondoskodik - mondta kedden Budapesten Erdődy Orsolya, a Klassz Zenei Iroda vezetője, aki a sajtótájékoztatón a Haydn-évfordulóra most megjelent, az egész évet átfogó programfüzet mellett a gyerekek számára készült Haydn-babát is bemutatta.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) kulturális szakállamtitkára bejelentette: a gazdasági nehézségek ellenére az évfordulóval kapcsolatos minden tervezett programot megrendeznek, a tárca fejezeti forrásokból 300 millió forintot teremtett elő a Haydn-évre.

Kiemelte: Magyarország elsőként csatlakozott az osztrák szervezők kezdeményezéséhez, amelynek célja, hogy május 31-ét Haydn tiszteletére World Creation Day-nek nyilvánítsák, és aznap, amilyen sokan csak tudják, adják elő A teremtés című oratóriumot.

Magyarországon több városban lesz ilyen koncert, egyébként az év során 16 város 32 helyszínén több mint 150 esemény köthető a Haydn-évfordulóhoz.

A szakállamtitkár emlékeztetett arra, hogy az Iparművészeti Múzeumban a népszerű Haydn és az idő című kiállítás 2010. február 7-ig látható, ehhez az OKM 10 millió forinttal járult hozzá. Mint elhangzott, az Országos Széchényi Könyvtárban május közepén megnyílt kamaratárlat legkülönlegesebb darabja az a Haydn által saját kézzel írt műjegyzék, amelyet sokáig elveszettnek hittek. Ez tavaly bukkant fel egy aukción, és a tárca 18 millió forintos hozzájárulásával, az OSZK-val közösen vásárolták meg.


Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Kedden délután nyílik meg az MTA Zenetudományi Intézetében a Joseph Haydn és Magyarország című, szakmailag talán legfontosabb kiállítás.

A tárca azt kérte, úgy rendezzék be, hogy múzeumpedagógiai foglalkozásokat is lehessen tartani. A tárlathoz az OKM húszmillió forinttal járult hozzá - jegyezte meg Schneider Márta.

A múlt héttől látható Fertődön (Eszterházán), az Esterházy-kastélyban a zeneszerző fő mecénása, Esterházy "Fényes" Miklós életét és a kastély történetét bemutató anyag, itt két teremben Haydnnal foglalkozik az anyag. A szoborpályázatról Schneider Márta elmondta: kiállították az alkotás makettjét, zajlik a közadakozás, a kivitelre és felállításra azonban idén nem kerülhet sor, mert szeptemberben elkezdődik a kastély hátsó homlokzatának felújítása.

Szerdán nyílik meg az MTA Zenetudományi Intézet nemzetközi konferenciája, pénteken a tudósok Eszterházára látogatnak és meghallgatják a Concerto Armonico hangversenyét. Farkas Zoltán, az MR3-Bartók Rádió főszerkesztője ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez a Klassz-MR Fesztivál első estje. Szombaton a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lép fel.

Vasárnap délben az Akademie für Alte Musik koncertjével kezdődik az EBU (European Broadcasting Union) Specal Day elnevezésű programja, amelynek szerkesztésére az MR3-Bartók Rádiót kérték föl. Esterházán indul a program és ott is fejeződik be Fischer Ádám és az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar műsorával. A délután hangversenyei élőben hallhatók a térségben, de közvetítik Új-Zélandra is; legalább 18 millió hallgatóra számítanak. A 10 koncerten 8 ország osztozik, bekapcsolódik London, Cádiz és több német nagyváros is.

Miközben a Zeneakadémia nagytermében A teremtés szól Vashegyi György vezényletével, a Millenárison Kocsis Zoltán és Nemzeti Filharmonikus Zenekar zárja a Haydn-maratont. Kocsis Zoltán elmondta, hogy a programba azért illesztette be a páratlan szépségű G-dúr triót, hogy Szakcsi Lakatos Béla improvizálhasson Haydn-dallamaira.

Erdődy Orsolya bejelentette, hogy Esterházy Péter elfogadta a Bárka Színház és a Klassz Zenei Iroda felkérését, és színdarabot ír Haydnról, amelyet decemberben, a Haydn-év zárásaként terveznek bemutatni.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok