2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: jól teljesít a külföldi magyar kulturális intézményhálózat

2009. július 8.
A magyar kulturális diplomácia az országképformálás egyik legfontosabb eszköze lett - hangsúlyozta a külföldi magyar kulturális intézetek és a kulturális szakdiplomata-hálózat teljesítményét értékelve kedden az intézményvezetők éves budapesti találkozóján Hiller István.
Az oktatási és kulturális tárca vezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarország 19 külföldi kulturális intézettel rendelkezik, emellett 2006-tól megkezdték egy kulturális szakdiplomata-hálózat kiépítését is olyan városokban, ahol a magyar kultúrának nem volt intézményes képviselete. Már Pekingben, Sanghajban, Tel-Avivban, Zágrábban, Belgrádban, Abu Dzabiban és Madridban is dolgozik magyar kulturális szakember - sorolta.
 
Hiller István a kulturális diplomaták értekezletén (Fotó: MTI)
Hiller István a kulturális diplomaták értekezletén (Fotó: MTI)
 
Hiller István úgy vélte, az intézményhálózat "kiegyensúlyozottabban működik a Balassi Intézet irányítása alatt, mint korábban". Elmondása szerint a miniszter mindegyik intézményvezető munkájával elégedett, ezért valamennyi lejáró igazgatói kinevezést meghosszabbította. Egyedül a bécsi Collegium Hungaricum élén lesz váltás, ahol 2009 végén Fónagy Zoltán második mandátuma is lejár, illetve hazatér Hajba Judit, a sanghaji kulturális szakdiplomata - tette hozzá.
 
Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, a Balassi Intézet költségvetése tartalmazza a külföldi magyar intézetek fenntartási költségeit is. Mint azt Lauter Éva, az intézet igazgatója hozzátette: 2009-ben 4,8 milliárd forintos költségvetésükből 2,6 milliárdot fordítottak a külhoni intézetek működtetésére. A kulturális szakdiplomata-hálózatot a Külügyminisztérium finanszírozza - jegyezte meg.
 
 
A New Yorkban és Washingtonban január 21. óta zajló magyar évadról Orsós László Jakab számolt be az intézetvezetők találkozóján tartott sajtóbeszélgetésen: a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatójának bevallása szerint az Extremely Hungary elnevezésű programsorozat sikere még őket, szervezőket is meglepte. "A félidőben járó fesztivál valóságos branddé lépett elő" - fogalmazott.
 
Több távolabbi kihatású program is elindult - jegyezte meg Orsós László Jakab: a washingtoni Kongresszusi Könyvtárral közös archívumot hoztak létre, ahol az amerikai magyar emigránsok történeteit gyűjtik majd, de az emigrációról szól Forgács Péter a fesztiválon bemutatott, Hunky Blues című filmje is. Mint hozzáfűzte, a programban októberben egy "anti-operabál" is helyet kap, mely a magyar operáról és egy nagy felfedezésről szól majd: részletek hangzanak el Gabriel von Wajditch műveiből is. A XX. század első felében élt zeneszerző 14 "ősmagyar" nyelvű operát alkotott, ezeket azonban még soha nem mutatták be - hívta fel a figyelmet.
 
Can Togay János az általa vezetett Collegium Hungaricum Berlin (CHB) tevékenységéről szólva elmondta: a másfél éve átadott új épületben céljuk, hogy újrapozícionálják az intézmény működését. Beszámolója szerint ennek alapja az, hogy ne csupán "kultúrexportőrként" legyenek jelen, hanem olyan berlini intézménnyé váljanak, amely a magyar érdekeket képviseli. A CHB igazgatója kiemelte a Német egység a Balatonnál elnevezésű nagyszabású programsorozatukat, amely az 1989-ben és a megelőző esztendőkben a tó partján találkozó kelet- és nyugatnémet turisták emlékeit eleveníti fel. Az elmúlt másfél évben az intézet több mint 17 órányi filmanyagot és 1000 fotót gyűjtött az események egykori civil résztvevőitől, akikkel 32 esettörténetet is rögzítettek - számolt be a szeptemberben nyíló multimédiás kiállítás előkészületeiről Can Togay János, hozzátéve: a témáról könyvet is megjelentetnek majd.
 
Hiller István megjegyezte, a magyar kultúra ősszel Japánban is bemutatkozik: szeptember közepétől novemberig Tokióban és Nagojában rendeznek fesztivált.
A jövőről szólva a miniszter hangsúlyozta: a külföldi kulturális diplomáciának komoly szerepet szán a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program külföldi koordinálásában és ismertetésében. A tárcavezető arra is felkérte a külföldi magyar intézeteket, hogy legyenek részesei a 2011-es magyar európai uniós elnökség kulturális programsorozatának.
 
MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok