2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: a legjobb intézményvezetőket sikerült megtalálni

2009. december 16.
Hiller István szerint minden kulturális intézmény élére a legjobb szakembert sikerült kiválasztani, kinevezésüket nem vonja vissza. Az oktatási és kulturális tárca vezetője erről éves miniszteri beszámolója során beszélt az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága keddi ülésén.
Mint az ellenzék által vitatott igazgatói megbízásokra - többek között a Magyar Nemzeti Galéria, az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Országos Levéltár vezetőjének kiválasztására - utalva az oktatási és kulturális tárca vezetője hangsúlyozta, több intézmény élére több alkalmas jelölt is pályázott, közülük azonban választani kellett. "A meghozott döntéseket jó döntésnek tartom, és megváltoztatni nem fogom" - fogalmazott.
 
Hiller István bejelentette: a Pesti Magyar Színház élére hétfőn Őze Áron színművészt nevezte ki. Mint hozzátette azonban, a Nemzeti Színház kivételével az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) az általa felügyelt budapesti színházakat (Pesti Magyar Színház, Budapesti Kamaraszínház és Játékszín) át kívánja adni a Fővárosi Önkormányzatnak. A tárca ugyanakkor átvenné a Budapesti Operettszínház felügyeletét, stabil anyagi hátteret biztosítva az intézménynek - ismertette ajánlatát.
 
Magyarország érdeke, hogy a kultúra nemzeti hatáskörben maradjon az Európai Unióban, de az EU nyújtotta forrásokat a kultúra területén is érdemes felhasználni - folytatta Hiller István, példaként az integrált közösségi szolgáltató terek felújítási programját hozva fel. A miniszter elmondása szerint a projekt során 949 kistelepülés művelődési házai, kulturális intézményei újulhatnak meg mintegy 30 milliárd forintból.
 
A tárcavezető felidézte: júliusban megszületett az előadóművészeti törvény, melynek adókedvezményekre vonatkozó fejezetére nemrég az EU is rábólintott, de rövidesen a parlament elé kerülhet a világörökségi törvény is.
 
A vidéki múzeumok fejlesztését célzó Alfa Program keretében idén 13 projektre 227 millió forintot fordított a tárca - jegyezte meg a miniszter, hozzátéve: a nagysikerű Múzeumok éjszakája mellett 2009-ben először a Múzeumok őszi éjszakáját is megrendezték, melyre csaknem 100 ezer látgató volt kíváncsi.
 
Ebben az évben a hazai kulturális élet képviselői bemutatkozhattak New Yorkban és Washingtonban az Extremely Hungary, illetve ősszel Japánban a Magyar Fókusz programsorozat keretében. A szakdiplomáciai hálózat két poszttal bővült, Madridban és Abu Dzabiban - számolt be Hiller István.
 
Új kulturális nagyberuházás az év folyamán nem indult, de megvalósult a szentendrei skanzen és a gyöngyösi Mátra Múzeum bővítése, illetve rövidesen elkezdődik a Zeneakadémia felújítása és a Szépművészeti Múzeum térszint alatti bővítése - mutatott rá a miniszter.
 
Mint megjegyezte, a kormány döntött az új Erkel Színház megépítéséről, a pályázat kiírására 2010 elején kerül sor. "A koncepció a magyar operajátszás teljes megújítását jelenti" - fogalmazott.
 
Hiller István szót ejtett a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) forrásalapjának átalakításáról is: a megszűnő kulturális járulékok helyett az NKA jövőre az ötös lottó játékadó-bevételének 90 százalékából gazdálkodhat. Ez a döntés egyszerre jelent koncepcióváltást és forrásbővülést - hívta fel a figyelmet. A tárca várakozásai szerint az alap 2,5 milliárd forint pluszpénzzel számolhat, ebből 1 milliárd a könyvtár- és olvasáskultúra fejlesztését célzó Márai-program elindítását szolgálja, 1 milliárd az NKA kuratóriumai között oszlik el, míg 500 millió forint Magyarország 2011-es EU-elnökségének kulturális programjaira jut.
 
A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programmal kapcsolatban Hiller István felajánlotta: a rövidesen induló évadot az ellenzékkel közösen tartsák távol a pártpolitikai csatározásoktól.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok