2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: a megkezdett programokat óvni kell

2009. április 15.
Egyetlen terület sem vonhatja ki magát a költségvetés átrendezéséből, de óvni kell a megkezdett programokat, és azokat, amelyek a "mélyrétegeket" érintik - fogalmazott Hiller István oktatási és kulturális miniszterjelölt az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt keddi meghallgatásán. A bizottság 10 igen és 6 nem szavazattal támogatta a tárcát eddig is vezető miniszter kinevezését.
A tárcavezető hangsúlyozta: az Oktatási és Kulturális Minisztériumban (OKM) az elmúlt hetekben is zökkenőmentesen folyt a munka. A jövőről szólva megjegyezte, hogy a tárca megkezdett programjai folytatódnak, így továbbra is kiemelt területként kezelik a kulturális vidékfejlesztést: az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) elnevezésű projekt keretében így 2011-re a százas nagyságrendet is eléri majd az 5000 fősnél kisebb települések megújult közösségi házainak száma.

Hiller István hangsúlyozta a külföldi kulturális megjelenés fontosságát. Mint elmondta, folytatódnak az idei New York-i és washingtoni magyar évad rendezvényei, Japánban szeptemberben kezdődik a magyar kulturális hónap, a Római Magyar Akadémia három és fél éves felújítási munkálatai pedig már május és június fordulójára befejeződhetnek.

Mint hozzátette, az OKM négy nagy kulturális beruházást vett tervbe: a szentendrei Skanzen bővítésének folytatását, a budapesti Szépművészeti Múzeum térszint alatti bővítését és a Zeneakadémia, valamint a budai Vár rekonstrukcióját. Ez utóbbit "megölték", mert az I. kerületi önkormányzat nem engedélyezte a beruházást - emlékeztetett.

A 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programról szólva a miniszter elmondta: a tárcánál zökkenőmentesen zajlik a program-előkészítés, két polgármester három éven belüli elvesztését azonban nem lehetett előre látni; a baranyai város képviselőtestülete jelenleg sem tud dönteni több fontos kérdésről, polgármester hiányában.

Választási ciklusokon túlnyúló projektnek nevezte Hiller István a 2011-es magyar európai uniós elnökség kulturális programsorozatát. Mint fogalmazott: az EU-elnökség fél évének szorosan össze kell fonódnia a kultúra bemutatásával, ezért külön miniszteri biztost fog kinevezni a tervek koordinálására.

Az OKM 2009-es költségvetésével kapcsolatos kérdésekre válaszolva Hiller István leszögezte: egyetlen terület sem vonhatja ki magát a költségvetés átrendezéséből, a kultúra és az oktatás védelmét azonban "messzemenően szem előtt fogja tartani". Mint hozzátette, az OKM nem tartozik "az elsődleges válságkezelő tárcák közé (...), de aki úgy gondolja, hogy kultúra nélkül lehet válságot oldani, annak köze nincs a XXI. századhoz". "Mélyen hiszek abban, hogy a kultúra a válságkezelés legmodernebb formája, csak nem a felületi sérüléseket, hanem a mélyrétegeket képes gyógyítani" - fogalmazott.

Képviselői kérdésekre válaszolva Hiller István elmondta: folytatódik a tárca Közkincs programja, a Magyar Állami Operaház idén is megkapja a korábban garantált 5,3 milliárd forintot, csak a tervezettől eltérő formában. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) és a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) köztestületként való egyesülésével kapcsolatban megjegyezte: az OKM támogatja, de meg kell győzni róla az igazságügyi tárcát is.

Hiller István úgy vélte, át kell rendezni a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) forrásbázisát, ellenkező esetben a szervezet 2-3 éven belül súlyos anyagi gondokkal fog küzdeni. A lépéshez azonban parlamenti összefogásra van szükség - tette hozzá.

A meghallgatás végén 6 fideszes és kereszténydemokrata képviselő ellenében a bizottság szocialista és szabad demokrata többsége 10 igen szavazattal támogatta a tárcát eddig is vezető miniszter kinevezését.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok