2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller: Robert Capa fotói a magyar kulturális örökség részét képezik

2009. július 2.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint Robert Capa, az egyik leghíresebb magyar származású fotóművész munkái a magyar kulturális örökség részét képezik. Ezt a tárcavezető a Ludwig Múzeumban megrendezendő Robert Capa-kiállítás alkalmából tartott sajtótájékoztatón mondta.
A tárcavezető úgy vélekedett, a Robert Capa-kiállítás csütörtöki megnyitója "ünnepnap" Magyarország, a magyar kultúra számára.
 
Hangsúlyozta, Robert Capa hagyatékának Magyarországra kerülése csaknem három év együttműködésének eredménye. Ez az együttműködés azonban nem ér véget a Capa-kiállítás megrendezésével.
 
Hiller István köszönetet mondott mindazoknak - köztük William E. Hartshornnak, az International Center of Photography (ICP) főigazgatójának, munkatársainak, a Ludwig Múzeum munkatársainak, a Capa-kiállítás kurátorainak, Orsós László Jakabnak, a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatójának -, akik az elmúlt években azon munkálkodtak, hogy Robert Capa fotóival gazdagodjék a magyar kulturális kincsestár.
 
"Olyasmit tettünk együtt - magyarok és amerikaiak -, ami a magyar kultúra iránti tiszteletet, Capa iránti megbecsülést kifejezi" - fogalmazott.
 
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!
Fotó: Gordon Eszter
 
Mint rámutatott, a Capa-hagyaték Magyarországra kerülése új lendületet adhat a magyar fotóművészetnek és a magyarországi fotográfus-képzésnek.
 
Az oktatási és kulturális miniszter reményét fejezte ki, hogy a kiállítást nagyon sokan megtekintik, s egy olyan folyamat indul el, amiért érdemes Magyarországra, Budapestre látogatni. A Capa név vonzza a látogatókat - fűzte hozzá.
 
Willis E. Hartshorn, az International Center of Photography főigazgatója köszönetet mondott Hiller Istvánnak ez együttműködésért.
 
Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Robert Capa számára a fényképezés olyan eszköz volt, amellyel kifejezhette politikai megnyilvánulását, érzéseit. Bár Capa haditudósító volt, az is érdekelte, milyen hatást gyakorol a háború a civilekre. Fotóiban nincs semmi mesterkéltség.
 
Willis E. Hartshorn kiemelte, Cornell Capa, Robert Capa öccse bizonyára örülne, ha látná, milyen szeretettel fogadták fivére fotóit Magyarországon.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok