2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ismét Eszterházának hívják a fertődi Esterházy-kastélyt

2009. május 25.
Ismét az Eszterháza nevet viseli a fertődi kastélyegyüttes és az azt körülvevő kert. Ezzel egy időben, a Haydn Év alkalmából megnyílt a zeneszerző mecénását, Esterházy "Fényes" Miklóst és korát bemutató kiállítás is, amelyet Schneider Márta, az OKM kulturális szakállamtitkára nyitott meg.
A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a mai Fertődön belül kívánja visszaadni a történelmi terület eredeti nevét; a bevezető utak mentén öt faragott, Esterházy-címeres vagy monogramos kő határjelet állítottak.

Az Eszterháza nevet Esterházy "Fényes" Miklós (1714-1790) adta a területnek, rögtön a kastélyegyüttes kiépítését követően - mondta Varga Kálmán, a gondnokság igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón. A határkőavatót a felújított Haydn-sétány kapujánál tartották.

A Joseph Haydn halálának 200. évfordulójához kapcsolódó pénteki rendezvényen megnyílt a zeneszerző mecénását, Esterházy "Fényes" Miklóst és korát bemutató kiállítás is. Az eseményen beszédet mondott az Esterházy-család egyik tagja, Esterházy Antal herceg.

Az Esterházy "Fényes" Miklós és tündérvilága című időszakos tárlaton összesen 350 négyzetméternyi területen kiállított anyag Joseph Haydn mecénását, a kastélyépítő herceget és korát mutatja be. A saját anyag mellett különböző gyűjteményekből kölcsönzött, összesen mintegy 200 festményt, műtárgyat, fegyvert - köztük a pengéjén Madonnával díszített magyar huszárszablyát -, és egyéb emléket, például térképeket, színházi legyezőt, a színházi előadások forgatókönyvét, úgynevezett páholykönyvet láthat a közönség. Varga Kálmán elmondta, hogy a mecénás herceg életműve a nagy Esterházy államférfiaktól eltérően még nincs feldolgozva.

A Haydn-év kapcsán Joseph Haydn Eszterházán betöltött szerepét, illetve azt a hercegi udvartartást, amelyben a zeneszerző csaknem harminc éven keresztül dolgozott, szintén bemutatja a kiállítás. Az úgynevezett kvartett-terem a vonósnégyest megteremtő Haydnnek állít emléket, itt láthatóak a vonósnégyes hangszerei.

Esterházy Antal herceg az ünnepségen azt mondta, az Eszterháza név visszaadása az idegenforgalomra is kedvező hatással lehet. Mint elhangzott, a kulturális tárcától kapott támogatással sikerül a Haydn-évet úgy megtartani, hogy az számos vendéget vonz.

A rendezvénysorozatot pénteken este kishercegi tündérbál zárja, amelyen hatvan fertődi óvodás vesz részt. A játékos bált Fertőd Város Önkormányzatával együttműködve szervezte a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, és elsősorban a hátrányos helyzetű, valamint fogyatékkal élő gyerekeknek szánják a programot.

A Goethe által tündérbirodalomnak nevezett Eszterházát az utód nélkül elhunyt Esterházy Pál Antal, Miklós fivére kezdte építtetni. A herceg halálának évfordulójáról - 1713. május 26. - kedden emlékeznek meg Kismartonban. A zenekedvelő Pál Antal szerződtette Joseph Haydnt udvari karmesternek, híres műve a Harmonia Coelestis egyházi zenei gyűjtemény.
 
(MTI)
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok