2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kanadai magyar képzőművészek mutatkoznak be Szentendrén és Keszthelyen

2009. július 2.
A péntektől látogatható Re: InSitu - Kortárs Kanadai-Magyar Művészek Kiállítása keretében több mint 40, Kanadában elismert kanadai magyar képzőművész mutatja be a szentendrei Művészetmalomban és a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban azt, hogy milyen szerepet töltöttek be szűkebb közösségük és választott hazájuk kulturális színpadán. A tárlat védnökei Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára és Pierre Guimond, Kanada nagykövete.
A Re: InSitu - Kortárs Kanadai-Magyar Művészek Kiállítása a szentendrei Művészetmalomban augusztus 23-ig látogatható, míg a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum szeptember 5-től november 15-ig várja az érdeklődőket. Kanadában 2010-ben több múzeumban és galériában is kiállítják az anyagot.
 
A tárlat ötlete 2006-ban született meg, az 1956-os forradalom 50. évfordulós ünnepségsorozata alatt. Vastagh Pál, Magyarország kanadai nagykövete és felesége, Fenyvesi Erzsébet, akik mindig is élen jártak abban, hogy a magyar és a kanadai kultúra közelebb kerülhessenek egymáshoz, ezúttal is a projekt mellé álltak és támogatásukról biztosították a Kanadai Magyar Képzőművészek Szövetségének (CHAC) azon tervét, hogy egy utazó kiállítást mutassanak be Magyarország több kortárs képzőművészeti múzeumában.
 
A Re: InSitu - Kortárs Kanadai-Magyar Művészek Kiállításához kapcsolódik a Kanadai-Magyar Rendezők Filmfesztiválja, melyegy elképesztő válogatást, több mint 30 kanadai-magyar filmes munkájátvonultatja fel július 3. és 12. között a szentendrei P'Art Moziban.
A mozirajongók a különböző műfajú és hosszúságú nagyjáték-, dokumentum- és kisjátékfilmeken keresztül sajátos bepillantást nyerhetnek a kortárs kanadai filmek világába magyar származású kanadai filmkészítők - úgy mint Phillip Borsos, Peter Foldes, Peter Horvath, Istvan Kantor, Albert Kish, George Kaczender, George Mihalka, George Ungár, Tamás Vámos, vagy Tamas Wormser - lencséjén keresztül.
 
A mustra kurátora, Tamas Wormser, 1989-ben alapította az Artesian Films nevű cégét, jómaga több mint 11 filmet rendezett, s producerként is ismert. Legutóbbi filmje a Travelling Light: Artists on the move egy nomád művészeket bemutató road-movie.
 
A fesztiválról az érdeklődők a www.partmozi.hu honlapon olvashatnak bővebben.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok