2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kazinczy és a német nyelv

2009. május 21.
Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója és a Magyar nyelv éve alkalmából a bécsi Collegium Hungaricum, a Bécsi Egyetem Finnugor Intézete és az ELTE Történeti Intézete május 22-én "Kazinczy és a német nyelv" címmel tudományos konferenciát rendez a magyar kulturális intézetben.
A konferencián a két egyetem történészei és irodalomtörténészei többek között azt boncolgatják majd, milyen forrásokat, mintákat jelentett Kazinczy irodalomszervező és nyelvújító tevékenységében a német nyelvű kultúrkör, hogyan formálták, gazdagították Kazinczy műveltségét bécsi tartózkodásai, illetve hogyan helyezhető el a magyar nyelvújítás az európai kontextusban. A tanácskozás az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány támogatásával valósul meg.

Amilyen fontos szerepet játszott Kazinczy munkásságában a német nyelv és bécsi látogatásai, éppoly meghatározó volt életrajzában egy tiroli városka: több mint hat éves fogságából egy évet töltött a magyar szabadságmozgalmakkal szembeni megtorlások szimbólumaként ismert Kufstein hírhedt várbörtönében. A konferencia résztvevői a tanácskozás után ellátogatnak a Bécstől kb. 400 km-re fekvő városba, ahol - a Collegium Hungaricum kezdeményezésére - emléktáblát avatnak Kazinczy fogságának helyszínén. A kétnyelvű (magyar-német) márványtábla ideális helyre kerül: a Császártorony múzeumként működő szintjén, Kazinczy egykori cellájának ajtaja mellett idézi meg a költő és nyelvújító emlékét.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok