2021. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kihirdették az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzői verseny eredményét

2009. január 13.
A döntőbe jutott művek bemutatása után kihirdették Budapesten az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzői verseny eredményét: a kamarazenekari kategóriában Bella Máté Chuang Tzu's Dream, míg a nagyzenekariban Varga Judit Le Temps Retrouvé című művét találta a legjobbnak a zsűri. A helyezettek a pénzjutalom mellett különdíjakat is kaptak.
A kamarazenekari kategóriában a második díjat Dinyés Dániel Játékok - haladóknak 9-99, a harmadikat pedig Sáry Bánk Mégis című műve kapta. A nagyzenekari művek között a második helyen Horváth Balázs Borrowed Ideas, a harmadikon pedig Zombola Péter Symphony No. I./b című műve végzett.

Az Új Magyar Zene Egyesület (UMZE) és a Budapest Music Center (BMC) kezdeményezésére meghirdetett verseny döntőjébe mindkét kategóriában 4-4 mű került. Az új zenei darabokat a Művészetek Palotájában hétfőn este mutatta be az UMZE kamaraegyüttes és a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar, előbbit Rácz Zoltán, utóbbit Keller András vezényelte. A zsűri - amelynek elnöke Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) rektora volt - a művek elhangzása után, éjjel hozta meg döntését.

Schneider Márta, a második díjakat finanszírozó Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára a verseny kapcsán azt emelte ki: bebizonyosodott, hogy szükséges a fiatal tehetségek bemutatásának, kibontakozásának lehetőségét megteremteni. Hozzátette: a verseny jövőjéhez sok reményt fűz.

A szakállamtitkár az MTI-nek elmondta: a döntő szünetében és utána szakemberekkel beszélgetve arra az álláspontra jutottak, hogy két év múlva érdemes újra megrendezni a versenyt, évenként "túl sűrű" lenne. Megjegyezte: azt, hogy a következő versengésnek lesz-e tartalmi újdonságra, szükséges-e tematikai újítás, a szakma majd eldönti a tapasztalatok értékelése után. Schneider Márta kiemelte: a Reneszánsz Év keretében összesen 25 millió forinttal támogatták a kortárs zeneszerzői versenyt, amely európai szintűvé vált tartalmában és minőségében is.

Szinger András, az első és harmadik díjakat finanszírozó Artisjus szerzői jogvédő egyesület vezetője arra mutatott rá, hogy a zeneszerzői verseny a közönség, a művek hallgatói számára volt igazán eredményes. Az egyesület 1600 tagja, tehát a szakma, örült, hogy ifjú pályatársakat fedezhetett föl és támogathatott.

Az LFZE és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola közös különdíját, az iskolák zenekarainak hangversenyfelkérését Bella Máté vehette át. Az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar Varga Judit művét szólaltatja meg a következő évadban. Az UMZE kamaraegyüttes Dinyés Dánieltől, a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar pedig a muzsikusok döntése alapján Dinyés Dánieltől és Zombola Pétertől rendel új darabot. A pécsi Pannon Filharmonikusok Bella Mátét hívja meg egy exkluzív nemzetközi zeneszerzői versenyre. A verseny ötletgazdája, a Budapest Music Center megjelenteti az elhangzott koncert teljes anyagát.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok