2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Küldöttértekezlet a zeneművészek és táncművészek szakszervezeténél

2009. április 30.
Küldöttértekezletet tartott a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete szerdán Budapesten; a rendezvényen, amelyen felszólalt Schneider Márta kulturális szakállamtitkár, újraválasztották a szervezet elnökének Sólyom-Nagy László operaénekest, a főtitkári posztot ismét Gyimesi László láthatja el.
Schneider Márta beszédében kitért arra, hogy az Országgyűlés által tavaly elfogadott előadóművészeti törvény megalkotásában fontos szerepet játszott a zeneművészek és táncművészek szakszervezete. Mint mondta, a zenei területen a törvény 650 millió forint pluszforrást teremtett, a kortárs táncosok támogatása pedig megduplázódott.
 
Ez a szakszervezet nem az utcán kampányol, hanem konstruktív egyeztető munkával érvényesíti tagjai érdekeit - fogalmazott a szakállamtitkár.
 
A tisztújításon újraválasztották elnöknek Sólyom-Nagy László operaénekest és a főtitkári posztot ismét Gyimesi László láthatja el. Gyimesi László értékelése szerint a szakszervezet 2004 és 2009 közötti története az egyik legmozgalmasabb időszak volt.
 
Kitért arra, hogy a zenészfoglalkoztatás javítása céljából megalapították a Magyar Élőzene Kht.-t, és létrehozták a szakszervezet zenei portálját és internetes zeneáruházát, a www.dalok.hu-t annak érdekében, hogy a zeneletöltés az érdeklődők és a zenészek szempontjából egyaránt kedvező feltételek mellett, legálisan történjen.
 
Mint elhangzott, hosszú évek munkájának eredménye az előadóművészeti törvény, amely az előadóművészeti szervezetek állami költségvetési támogatásának, valamint az előadóművészeti szervezetekben foglalkoztatottak sajátos munkajogi szabályait rögzíti.
 
A szakszervezet első számú célja jelenleg a munkahelyek és a jogszabályok területén elért eredmények megőrzése. A küldöttértekezleten szó volt arról is, hogy a közalkalmazotti státuszban lévő művészek és művésztanárok, valamint a terület nyugdíjasai a szakszervezetekhez hasonló módon ítélik meg a válságintézkedéseket, így nem fogadják el a bérek befagyasztását, a tizenharmadik havi illetmény és nyugdíj megszüntetését.
 
A magyar szerzők és előadók érdekében rendkívül fontos, hogy az új médiaszabályozás során egy legalább 33 százalékos úgynevezett magyar zenei kvótát állapítsanak meg, ezzel is elősegítve a zenei alkotások megismerését, és növelve azok esélyét a média és hangfelvétel piaci versenyben - hangzott el a rendezvényen.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok