2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Lezárult a Magyar nyelv éve

2009. december 14.
A Nemzeti Színházban december 10-én este gálaműsorral zárult a Magyar nyelv éve programsorozat. Dr. Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára köszöntő beszédében kiemelte, hogy az egész évben zajló programokat országszerte a nyelvújítás vezéralakja, Kazinczy Ferenc - születésének negyedévezredes évfordulója tiszteletére szervezték. Az emlékév célja volt a gazdag programkínálat segítségével fölhívni a közvélemény figyelmét a magyar nyelv gazdagságára, szépségeire, játékosságára.
A programokra a kulturális kormányzat 250 millió Ft-ot biztosított. Az összegből közművelődési és civil pályázatokat, kiadványokat, és az e-magyarul internetes nyelvtanítási programot támogatták, de a külföldön működő kulturális intézetek és a szakdiplomaták is ebből a keretből valósíthatták meg az emlékévhez kapcsolódó programjaikat.
 
Az április 24-én megnyitott emlékévet a Balassi Intézet Nemzeti Évfordulók Titkársága koordinálta, amely még 2008-ban szakmai együttműködők bevonásával készítette el az év koncepcióját és állította össze programtervét. A kezdeményezés sikerét bizonyítja, hogy országszerte közel 200 település kapcsolódott a programokhoz. Szerveztek nagy állandó kiállításokat, mint pl. a Petőfi Irodalmi Múzeum, ahol május 27-én nyílt Kazinczy és a művészetek címmel állandó kiállítás, vagy az Országos Széchényi Könyvtár, ahol külföldi intézményektől kölcsönzött magyar nyelvű kódexeket mutattak be a magyar nyelvű írásbeliség történetének első félszáz évéből. Készültek televíziós műsorok, támogattak túrát és vetélkedőket középiskolásoknak, az Olvasó Ligetek létrehozása pedig az olvasás élményét vitte ki a zárt terekből az utcára: Budapesti és vidéki kávéházakba, közösségi helyszínekre.
 
Születtek kifejezetten az emlékév tiszteletére független színházi produkciók, hagyományos és különleges, pl. az sms nyelvén íródott rövid prózai, poétikai alkotások. Az ország legkiválóbb nyelvészei elemezték tudományos konferencián a Kazinczy életmű sajátos sokszínűségét olyan témák mellett, mint nyelvi standardizálás és modernizáció, nyelv- és stílusújítás. Az évad kétségtelenül legsikeresebb kezdeményezése a "Hagyj egy szót magad után!"- szószavazó kampány volt. Az internetes voksolást azzal a céllal szervezték, hogy kiderüljön, a XXI. század embere melyik magyar szót szeretné megőrizni az utókor számára. A játékban közel 170 ezren vettek részt, több mint 15 ezer szóra szavazva. A legtöbb szavazatot kapott tíz szó országszerte látható óriásplakátokon még karácsony előtt.
 
Az emlékévet lezáró ünnepi rendezvényen Schneider Márta külön hangsúlyozta, hogy a programok számos társadalmi, kulturális intézmény, múzeum, civil szervezet összefogásával valósultak meg. Közülük néhánynak a Magyar nyelv éve alkalmából készített sorszámozott érme átadásával köszönte meg a megvalósításában nyújtott segítségét.
 
Elismerésben részesült:
  • Grétsy László, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, a magyar nyelv ápolása és megőrzése érdekében hosszú évek óta kifejtett áldozatos munkájáért.
  • Balázs Géza nyelvész, tanszékvezető egyetemi tanár a magyar nyelv évében végzett szakmai tanácsadó munkájáért.
  • Birck Edit, a Magyar Irodalmi Hagyományápolók Országos Egyesületének elnöke, a középiskolás diákok számára szervezett országos Kazinczy túra megszervezéséért és lebonyolításáért.
  • Bieder Anikó és Gelsei Balázs (Cadmium Grafikai Bt), az év arculatának kidolgozásában nyújtott magas színvonalú szakmai munkájáéért.
  • Debreczeni Attila egyetemi tanár, a debreceni egyetem tudományos rektor-helyettese, a Kazinczy Ferenc és kora jubileumi konferencia megszervezésért, valamint a közművelődési pályázathoz nyújtott szakmai segítségért.
  • Fehér József, a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke, a Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója, az egész év során végzett áldozatos munkájáért. Hungarofest Non-profit Kft., az Olvasó Liget mozgalom létrehozásában nyújtott kiemelkedő tevékenységért.
  • Kispálné dr. Lucza Ilona, a kiskőrösi Petőfi Emlékház és Múzeum igazgatója, az országos Kazinczy túra vetélkedőjének megvalósításáért.
  • Litera.hu irodalmi portál szerkesztősége, az Olvasó Liget programsorozat megvalósításában nyújtott kiemelkedő segítségért.
  • Margócsy István irodalomtörténész, az sms irodalmi és nyelvi pályázat lebonyolításában nyújtott szakmai segítségért.
  • A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, a "Kazinczy, a Rádayak és a felvilágosodás" című országos középiskolai művelődéstörténeti vetélkedő megrendezéséért.
  • Nádasdy Ádám író, műfordító, a magyar nyelvet itthon és külföldön népszerűsítő .hu (Pont hu) című kiadványért.
  • Nagy Zoltán, a tápiógyörgyei Kazinczy Ferenc Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, az országos Kazinczy túra és vetélkedő lebonyolításáért.
  • Az Országos Széchényi Könyvtár, a Látjátok feleim című magyar nyelvemlékek kiállítás megrendezésért, amelyben kiemelkedő tevékenységet nyújtott Madas Edit kurátor, Boka László tudományos igazgatóhelyettes, Érdi Marianne és Tóth Zsuzsanna restaurátorok.
  • Péliné dr. Bán Éva, az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezető főtanácsosa, a Magyar nyelv éve során nyújtott kiemelkedő szakmai segítségért.
  • A Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szép és a jó címmel megrendezett állandó kiállítás, valamint a "Nyelvet öltünk" interaktív országjáró tárlat megvalósításáért, amelyben kiemelkedő tevékenységet nyújtottak a kiállítások kurátorai: Kovács Ida, Mészáros Katalin és Kalla Zsuzsa.
  • A Saxxon Marketing Kft. a "Hagyj egy szót magad után!" szószavazó kampány lebonyolításáért és Várkonyi Gábor művelődéstörténész, a magyar nyelv éve során nyújtott kiemelkedő szakmai tanácsadó munkájáért.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok