2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megkezdődött az Európai Filmrendezők Szövetségének budapesti közgyűlése

2009. június 12.
Huszonöt ország hatvan filmes szakemberének jelenlétében kezdődött meg az Európai Filmrendezők Szövetségének (FERA) szombatig tartó budapesti közgyűlése, melyet Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Szabó István Oscar-díjas filmrendező, a FERA elnöke nyitott meg csütörtök este az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
"Az európai mozgókép az európai népek identitásának képviselője, a sokszínűség és a kontinens szellemiségégének őre a nagyvilágban" - fogalmazott a nemzetközi filmes szervezet csütörtökön kiadott kiáltványa. A megnyitón Szabó István által felolvasott deklaráció hangsúlyozta: kultúrája nélkül Európa nem más, csak egy újabb piac, ennek a kultúrának pedig fontos része a film.
 
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
Mint a FERA felhívása emlékeztet, a XXI. század digitális forradalma, a televízió és az internet további hatalmat ad a mozgóképnek, ezért ennek a kifejezésmódnak a nyelve az oktatás részévé kell váljon, hogy "a képek ne működhessenek a manipuláció eszközeként".
 
A kiáltvány kitért a szellemi tulajdon védelmére is: "az internet növeli annak szükségességét, hogy újjáépítsük a kapcsolatot az alkotók és közönség között" - szólt a Szabó István által felolvasott szöveg.
 
Mint Peter Carpentier német rendező, a FERA elnökhelyettese kiemelte, a filmes szervezet a rendezők morális és gazdasági érdekeit képviseli, és meg kell tennie mindent, hogy megragadja az új médiumok, így az internet által nyújtott lehetőségeket.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
Hiller István megnyitóbeszédében arra emlékeztetett: nem egyszerűen pénzügyi, de átfogó világválságot élünk meg, és ilyenkor minden, magát értelmiséginek tartó ember felelőssége, hogy a kivezető úton gondolkodjon.
 
"Mondjuk ki: Európa jövője a kultúrában, az oktatásban és az innovációban van" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, ahogy a középkorban a föld, az újkorban a gyárak, úgy a XXI. században a megszerzett tudás és annak gyakorlati alkalmazása a hatalom alapja.
 
Mint megjegyezte, Magyarországon 2004 óta él az első filmtörvény, amely bizonyítja, hogy Európában az államnak szerepe van és lesz a kultúrában. "A kérdés csak az, felismeri-e modern szerepét az állam: (...) hogy keretet és lehetőséget teremtsen, hogy kooperáljon és kofinanszírozzon" - vélekedett.
 
Hiller István emlékeztetett: 2003 és 2007 vége között a magyar filmiparba történt beruházások értéke megkilencszereződött, és remélhetőleg ez a trend a válság ellenére is folytatódni fog.
 
A csütörtöki megnyitót egy magyar rövidfilm-válogatás vetítése követte.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
A FERA pénteki közgyűlésén nyílt napot tartanak az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának dísztermében. Ezen szó lesz a szocializmus időszakában készült filmalkotások szerzői jogainak kérdéséről, a filmrendező szerződésének és díjazásának európai gyakorlatáról, valamint az európai filmek online forgalmazásának témájáról.
 
A közgyűléshez az Örökmozgó mozi európai filmek vetítésével kapcsolódik; az egész hónapon át tartó sorozatban országonként egy klasszikus és egy új filmet mutatnak be.
 
A brüsszeli székhelyű FERA (Fédération Européenne des Réalisateurs de l'Audiovisuel) 1980-ban alakult, jelenleg 28 ország 32 szakmai szervezete alkotja. Magyarországot a FERA-ban két szervezet képviseli: a Magyar Mozgókép Rendezők Céhe, valamint a Magyar Rendezők Társasága.
 
MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok