2021. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megnyílt a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

2009. április 24.
A magyar és a román kultúra közötti erős kapcsolatokat hangsúlyozta a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöki megnyitóján Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint a díszvendég ország, Románia képviseletében megjelent Adrian Lemeni kulturális miniszterhelyettes és Mircea Mihaies, a budapesti Román Kulturális Intézet alelnöke.
Fotó: Beliczay László MTI
Fotó: Beliczay László MTI

"A könyvre adott pénz látszólag kidobott pénz, mint a vetőmag" - idézte Szili Katalin Gárdonyi Gézát, hozzátéve: a gazdasági válság idején gyakran kényszerül az ember választásra, de a kultúrára mindig érdemes áldozni.

Emlékeztetett: Románia mintegy 30 szerzővel érkezett a könyvfesztiválra, ahol a következő négy napban jelen lesznek a nagyobb erdélyi kiadók is.

Szili Katalin kiemelte: Magyarország számára különösen fontos, hogy a szomszédos országokkal közös kulturális örökségét tartós kapocsnak és egyben értéknek is tekintse. "A könyvfesztivál fő mondanivalóját éppen ebben a kulturális sokszínűségben és annak ünnepi megnyilvánulásában látom" - fogalmazott.

"Az egyetemes magyar kultúra különösen értékes, de leginkább természetes része mindaz, ami a határon túli nemzeti kisebbségi területeinken születik" - hangsúlyozta a házelnök, hozzátéve: "büszkék vagyunk arra, hogy hazánkban élő román honfitársainknak szintén igényük és értékük, hogy őrizzék kultúrájukat és anyanyelvüket".

Fotó: Beliczay László MTI

A házelnök a könyves seregszemle idei díszvendég íróját, Ljudmila Ulickaját köszöntve megjegyezte: figyelemre méltó a női írók előretörése a kortárs irodalomban.

A könyv és a szerző jog április 23-i világnapja kapcsán Szili Katalin felhívta a figyelmet a törvényhozók felelősségére is: "meg kell teremtenünk a jogbiztonságot a szellemi értékeket alkotó emberek számára".

A Magyarország és Románia közötti jó együttműködés jeleként értékelte országa idei díszvendégségét Adrian Lemeni. A miniszterhelyettes "rövid utazásra" hívta a könyvfesztivál vendégeit országa kultúrájába, történelmébe és hagyományaiba. Mint elmondta, kortárs és klasszikus irodalmi műveket, gyermekkönyveket és képes albumokat egyaránt felvonultatva kiadványok széles skálájával jelenik meg Románia a magyar fővárosban.

Mircea Mihaies emlékeztetett: a neves amerikai énekes duó, a Simon and Garfunkel egyik tagja magyar, másikuk román származású. Mint hozzátette, úgy tűnhet, egy magyarnak és egy románnak ki kell vándorolnia az Egyesült Államokba ahhoz, hogy "meg tudjanak egyezni". Jelenleg azonban a két nemzet fiatal írói együtt törnek be az európai irodalomba - számolt be a párizsi könyvvásáron szerzett tapasztalatairól, hozzáfűzve: így az ifjú művészeknek is szerepük van abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok szerencsés korszakát élhetjük.

"Amíg eljutunk oda, hogy egymás műveit eredetiben olvassuk, hallgassunk Simon and Garfunkelt" - zárta beszédét Mircea Mihaies.

A XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál mintegy ötvenezer kötettel várja az érdeklődőket. A Millenáris park szinte egész területét elfoglaló rendezvény több mint 1500 négyzetméteren, a tavalyinál több helyszínnel, hosszabb nyitva tartással vasárnapig várja a könyvbarátokat. Négy nap alatt több mint 500 programon vehetnek részt a látogatók. A könyvfesztiválra számos kiadó időzítette újdonságait, a rendezvényre több mint 100 új kötet jelenik meg.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok