2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megszépül az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély

2009. március 26.
Megszépül az ország egyik legnagyobb kastélya, az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély, az úgynevezett kiemelt projekt támogatási szerződését szerdán írták alá a Borsod megyei kisvárosban. Az eseményen részt vett Csák Ferenc, az OKM kultúráért felelős államtitkára is.
Az észak-magyarországi Operatív Program Turisztikai Attrakciók Fejlesztése keretében kezdődhet meg az edelényi Kastélysziget Kulturális - Turisztikai Központ csaknem 2,2 milliárd forintos beruházása. A több mint 1,8 milliárd forint uniós támogatással megvalósuló fejlesztés révén megújul, és új funkciókkal bővül Magyarország egyik legnagyobb barokk épülete.


Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára beszédében azt mondta: a kastély rekonstrukciója és az átfogó fejlesztése nemcsak az edelényiek, hanem a környékbeli településeken élők számára is új lehetőséget biztosít, ugyanis a turizmus által munkahelyek teremtődhetnek a térségben.

A beruházás során elkészül a kastély épületrekonstrukciója, és felújítják a teljes kastélypark területét csaknem 50 hektáron. Elvégzik a mintegy 300 évvel ezelőtt épített műemlék főépületének külső-belső felújítását, a termeiben található művészeti értékek restaurálását, illetve az épület turisztikai-kulturális hasznosítását is.

Lényeges projektelem a kastélykörnyezet szigetjellegének a visszaállítása, a Bódva-folyó túloldalán egy látogatóbarát fogadóépület kialakításával, amely 70 személygépkocsi és 8 busz parkolását is biztosítja majd.


A projekt segítségével csaknem 30 új munkahely létesülhet, a turisztikai attrakciókhoz kapcsolódó szolgáltatások pedig számos vállalkozásnak adnak majd munkát a térségben. A beruházás várhatóan 2011-re készül el. A kastélyt a tervek szerint öt év múlva már évente százezren fogják látogatni.

Az edelényi L'Huillier-Coburg kastély az ország hetedik legnagyobb kastélya, L'Huillier Ferenc János építtette, ezt követően több gazdája is volt. Jelenleg állami tulajdonban, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vagyonkezelésében van.

Gúr Nándor, a térség országgyűlési képviselője, a projekt gondozója az MTI-nek azt mondta: a kastélyt számos funkcióval szeretnék megtölteni, hogy vonzóvá tegyék a látogatók számára. Otthont adhat múzeumként kiállításoknak, kulturális centrumnak, könyvtárnak, falai között kialakíthatnak fényképészműtermet, vendégszobákat, és gondolniuk kell a bor- és a lovas turizmusra, s magától értetődően Aggtelek, Jósvafő, a Császta-hegy, valamint Szendrő és Tornakápolna közelségére.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok