2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Moholy-Nagy- és Kozma-ösztöndíjasok kiállítása Budapesten

2009. február 23.
Porcelán pendrive, tapintható grafika és összecsukható vitorlás is látható a Moholy-Nagy László Formatervezési és a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjprogramok tavalyi pályamunkáit felvonultató kiállításon péntektől Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban.
"Valójában nem egy, hanem két kiállítás látható; ha a látogató nem tudja, melyik folyosón van, nem feltétlenül jön rá, melyik kiállított tárgy kötődik inkább a dizájnhoz és melyik a crafthoz" - mondta el Szentpéteri Márton, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező, szilikát és textil tanszékeinek vezetője az MTI-nek pénteken.

Hangsúlyozta: a 20. századi iparművészet két alapvető iránya, a craft és a dizájn egymást felerősítve jelenik meg, s bár módszerében a kettő szétválasztható, mégis egymásra találnak. Napjainkban - a fenntartható fejlődés perspektívájában - a craft felértékelődött, ám esetünkben nem egy merev, öncélú konzervativizmusról van szó - tette hozzá.

Szentpéteri Márton kiemelte: tehetséges és kreatív fiatalok munkái láthatók a tárlaton. A legtágabban vett szakma célja, hogy a fiatal tervezők és iparművészek Magyarországon tudják megvalósítani céljaikat, s itthon oldják meg azokat az urbanisztikai, közlekedési és egyéb problémákat, amelyek felmerülnek a hétköznapokban, s amelyeket senki más nem oldhat meg helyettünk.

A március 29-ig megtekinthető kiállításon tizenöt dizájner munkái láthatók. Számítógépes munkahelyre szánt flexibilis szék, multifunkcionális ruhadarabok, kerti bútorcsalád-rendszer tükrözi azt, hogy az alkotók a hétköznapok minőségét kívánják javítani. A Braille-írásos dizájnkönyv, a férfiingből kiinduló nőiruha-kollekció, összecsukható hobbivitorlás és az utaskiszolgáló bútorrendszer mellett herendi porcelánba csomagolt parfüm és pendrive, művese-állomásra tervezett orvosi szék és interaktív készségfejlesztő játszóeszközök színesítik a kiállítási anyagot.

A Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíj alkotásai között porcelántálban, mintás cement burkolólapokban vagy városi dolgozó nőknek készült ruhakollekciókban gyönyörködhetnek az érdeklődők.

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat 1989 óta ítélik oda, míg a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjprogram idén 19 éves - mindkettő az Oktatási és Kulturális Minisztérium pályázata.

(MTI)

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok