2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Óriási siker volt a múzeumok első őszi éjszakája

2009. november 16.
Rendkívül népszerűnek bizonyult a múzeumok első őszi éjszakája, amelyet idén hagyományteremtő jelleggel rendeztek meg szombat éjjel 31 budapesti és 49 vidéki kiállítóhely részvételével a szeptember 28. óta tartó múzeumok őszi fesztiváljának záróeseményeként.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
Nehéz volt viszont a bejutás a Szépművészeti Múzeumba, az érdeklődők sora egészen a Dózsa György útik kígyózott, a Boticcellitől Tizianóig című páratlan kiállítást csak előzetes regisztrációval lehetett megtekinteni, mivel a tárlatra egy órában csak négyszáz látogatót engedhettek be. Az est folyamán Jamie Winchester az épületben tartott koncerttel szórakoztatta a Szépművészeti Múzeum vendégeit.
 
A Városligetben fekvő Műszaki és Közlekedési Múzeum szintén népszerű választás volt a programban résztvevők körében, a kiállított vasúti modellek és régi mozdonyok, utaskocsik, illetve a felső szinten a hajók és más közlekedési eszközök elsősorban a kisgyerekkel útra kelt családokat vonzotta, a múzeumban színes programokkal - többek közt egy Galileli távcsövéről szólóval - várták látogatókat.
 
A Budai Vár alatt húzódó Sziklakórház rengeteg érdeklődőt vonzott, az esti - hangszerekkel és gyertyákkal kísért - őrségváltást hatalmas tömeg kísérte figyelemmel. A légókórházba való bejutásra igen sokat kellett várni, az est folyamán le is kellett zárni az autóforgalom előtt a Várba vezető utakat, annyi érdeklődő gyűlt össze a múzeumnál.
 
A Természettudományi Múzeumot is sokan választották, itt elsősorban a Predátorok című kiállítás, a Vadászati kiállítás, A korallzátonyok csodálatos élővilága, valamint az év természetfotóiból rendezett lenyűgöző kiállítás érdekelte leginkább a látogatókat. A Természettudományi Múzeum élő zenével, kézműves és ügyességi programokat kínált az érdeklődőknek.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
A különleges éjszakán a felnőttek 1300 forintért, a hatévesnél idősebb gyerekek 600 forintért, a hat éven aluliak pedig ingyen térhettek be bármely kiállítóhelyre, valamint igénybe vehetették a 18 és 24 óra között közlekedő múzeumbuszokat is.
 
A legtöbb intézmény pontos látogatószámokkal még nem tudott szolgálni, de mindenütt nagy érdeklődésről számoltak be.
 
Demeter Judit, a Magyar Nemzeti Galéria PR-menedzsere szerint intézményüket nagyjából ötezren keresték fel, legnépszerűbbnek a München magyarul című kiállítás bemutató tárlatvezetése volt. Tömegek élvezték az Orchestra Fugato koncertjét az aulában és szereztek saját zenét az Opera Looper elnevezésű interaktív operaszerző program segítségével.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
Lovas Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum közművelődési főosztályának munkatársa az MTI-nek elmondta: minden várakozást felülmúlóan sokan - számításaik szerint mintegy 5700-an - érkeztek az intézménybe szombat éjszaka. Kiemelkedő sikert aratott a Cervantes búsképű lovagjának történetét felelevenítő összművészeti akció az Aguaviva Formáció előadásában, valamint Kolti Helga pódiumjátéka Szent Erzsébet életéről a Királylányok messzi földről című katalán-magyar kiállításhoz kapcsolódóan. Az est fénypontját mindenképpen Csákányi Eszter előadása jelentette A hét asszonya című, Parti Nagy Lajos írásaiból összeállított előadásával. A hangulatos fáklyafényben fürdő Múzeumkertben forralt bor, sült gesztenye, kalács és lángos várta az éjszakai múzeumjárókat.
 
(MTI)
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok