2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az ország egyik legnagyobb örökség-turisztikai fejlesztése indulhat Fertődön, az Esterházy-kastélyban

2009. március 10.
Rajtolhat Eszterháza, Közép-Európai Kulturális Központ 1 milliárd 563 millió forintos I. fejlesztési üteme, amely csaknem 1 milliárd 327 millió forint uniós támogatással valósul meg. A kiemelt projekt támogatási szerződését március 10-én Fertődön, az Esterházy-kastélyban írta alá Horváth Jácint ügyvezető, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. igazgatója és dr. Varga Kálmán a Műemlékek Nemzeti Gondokságának igazgatója. Az eseményen köszöntőt mondott Csák Ferenc az OKM kulturális ügyekért felelős államtitkára.
Fotó: www.nemzetimuemlek.hu

A kastély és környezete fejlesztésének fő célja a kulturális és környezeti értékek fenntartható gazdagítása úgy, hogy a látogatószám jelentősen növekedjék, több bevételt eredményezzen, valamint a szükséges kulturális, logisztikai, szórakoztató és turisztikai infrastruktúra kiépítése megkezdődjön.

A kastély-együttesen az elmúlt évtizedek során végrehajtott felújítási munkálatok (kisebb restaurálások, homlokzat-felújítás) nem vezettek hosszútávon fenntartható eredményre. Az eddigi tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy kizárólag a térségfejlesztéssel egybekötött vonzerőfejlesztés, a komplex térségfejlesztés az egyedüli járható út a kastély-együttes fenntartható hasznosításának megvalósítására.

A projekt megvalósítását indokolja, hogy a kastély-együttes jelenlegi helyzetében nem nyújt a mai látogatói igényeket kielégítő attrakcióélményt. A látogatószám növeléséhez a kastély turisztikai kínálatának bővítése szükséges, melynek első lépéseit és alapjait a jelenlegi projekt teremti meg.

Építési, restaurálási, tevékenységek:
 1. Külső, park felőli homlokzatok felújítása
 2. Díszudvar felújítása
 3. Főépület dísztereinek rekonstrukciója
  • Apolló terem (Dísz terem)
  • Haydn terem (Zene terem)
  • Sala Terrena
  • Nyári ebédlő
  • Főlépcsőház
 4. A Bábszínház tetőrekonstrukciója
 5. Parkoló kialakítása
Fotó: www.nemzetimuemlek.hu

A kastélyegyüttes vagyonkezelője, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója, dr. Varga Kálmán ismertette, hogy a kastély első fejlesztési ütemének csaknem 1.6 milliárd forintos beruházását a kormány 2007 novemberében kiemelt projektként nevesítette, lehetőséget teremtve arra, hogy hazánk Európa-hírű egyedi műemlékegyüttese uniós forráshoz jusson. A tervek szerint 2009 tavaszán kezdődnek meg a munkálatok a kastélyban, s várhatóan 2011-ben zárulnak.

A most induló helyreállítási-fejlesztési projekt első ütemével még korántsem zárulhat le az Eszterháza - Közép-Európai Kulturális Központ létrehozásának munkája. Előkészítés alatt van a fejlesztés második üteme, amely során egyebek mellett tovább bővülne a felújított épületek száma, és a kastélypark egy része is megújulna, valamint fogadóközpont épülne, amely egyrészt kiszolgálja a kastélyba és a világörökségi területre érkezőket, másrészt a régió turisztikai központja lenne. A második ütem tervezett költségvetése mintegy 2.5 milliárd forint, megvalósulása után a Fertő-táj világörökségi terület valóban európai színvonalú központjává válik az Esterházy-kastély.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok