2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Esterházy-ősbemutatóval zárul a Haydn-év

2009. december 16.
Esterházy Péter Harminchárom változat Haydn-koponyára című darabjának péntek esti ősbemutatójával ér finisébe a Haydn-év. A zeneszerző halálának 200. évfordulója előtt tisztelgő eseményekre csaknem 40 ezren voltak kíváncsiak Magyarországon.
"1954-et írjuk, Kismartonban, az Esterházy-család birtokán (ma Eisenstadt) temetés zajlik, a család valahai világhírű zeneszerzőjét, az 1809-ben elhunyt Joseph Haydnt temetik újra - merthogy kalandos epizódok után ez az a pillanat, amikor a zseni feje és teste végre egy koporsóba kerül&" - indul az új Esterházy-darab ajánlója.
 
Erdődy Orsolya, Schneider Márta és Seress Zoltán a sajtótájékoztatón (Fotó: Gordon Eszter)
Erdődy Orsolya, Schneider Márta és Seress Zoltán a sajtótájékoztatón
Fotó: Gordon Eszter)
 
Seress Zoltán, a darabnak helyet adó Bárka Színház igazgatója a Haydn-évet összegző keddi sajtótájékoztatón hozzáfűzte: valójában az évszámmal sikerült "megfognia" az írót, aki még sosem dolgozott "megrendelésre". Azzal unszolta Esterházyt, hogy ez volt a "magyar sorstragédia" esztendeje is, hiszen a híres Puskás-féle foci válogatott a világbajnoki döntőben alulmaradt, a címet a német csapat nyerte el.
 
Haydn fejét valóban különválasztották a testtől, egyes források szerint abból a célból, hogy bécsi orvosok megvizsgálják, vajon a "Papa" zsenialitása az agyban mutat-e valamiféle külön jellegzetességet. A test és a fej egyesítésére, az eisenstadti Bergkirchében az újratemetésre tényleg 1954-ben került sor.
 
A Haydn-év másik záróeseménye az Adjon még öt percet Haydnnak című akció - mondta el Erdődy Orsolya, a Hungarofest Klassz Komolyzenei Irodájának vezetője. A Klassz Tehetségek első ösztöndíjasai (2008-2009), az Accord Vonósnégyes tagjai a héten a Parlamentben, a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban, a politikai és üzleti világ több helyszínén játszanak Haydn-műveket 5-10 percig.
 
Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy egyetlen program sem maradt el forráshiány miatt, a tárca és a Nemzeti Kulturális Alap 274 millió forintot juttatott a 89 esemény megrendezésére. Csaknem 40 ezren vettek-vesznek részt a programokon 15 város 36 helyszínén.
 
Hozzátette: fontos eredménynek tartja, hogy a Haydn-kultuszt ismét életre keltették Eszterházán azzal, hogy a kastély környékét 2009-től így is nevezik. A kultusz felélesztéséhez hozzájárult a Budapesten és Eszterháza-Fertődön rendezett nemzetközi zenetudományi konferencia is.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
Erdődy Orsolya kiemelte, hogy a programokkal új közönségrétegeket is sikerült meghódítani a komolyzenének. Főként fiatalokat szólítottak meg az Eszterházán szervezett családi- és a Millenárison tartott "csokikoncertekkel". A csokoládéevéssel egybekötött ifjúsági hangversenyek tavasszal folytatódnak, a téma 2010-ben a nemzeti romantika lesz, Chopin és Erkel táncmuzsikáját ismerheti meg a gyerekközönség - fűzte hozzá.
 
A Klassz Komolyzenei Iroda vezetője rámutatott: az osztrák partnerekkel az együttműködés 2009-ben a Haydn-év kapcsán úgyszólván zökkenőmentes volt, ez jó alap a 2011-es Liszt-év közös előkészületeihez.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok