2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Magyar Festészet Napja - Kiállítások országszerte és a határon túl

2010. október 11.
Egyéni és csoportos kiállítások, performanszok és koncertek is várják az érdeklődőket a 9. Magyar Festészet Napja programsorozat keretében október 11. és 18. között több fővárosi, vidéki és határon túli kiállítóhelyen.
Idén a Magyar Nemzeti Galéria ad otthont a "szépkorú" alkotók műveit felvonultató hagyományos tárlatnak. A Doyenek IX. című kiállítás október 14-i megnyitóján adják át a Magyar Festészet Napja Alapítvány életműdíját, amelyet a 94 esztendős Breznay József festőművész vehet át - közölte Szentgyörgyi József, a tárlat kurátora a programsorozatot beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatókon.
 
A 70 évnél idősebb mesterek műveit felvonultató tárlaton a látogatók a többi között Paróczi Ágnes, Papp Oszkár, Sváby Lajos, Ezüst György, Klimó Károly és Gyémánt László alkotásait tekinthetik meg. A központi eseményt táncelőadás színesíti, melyet Csontváry Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban című alkotása ihletett.
 
Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban, 1907 (fotó: kultura.hu)
Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban, 1907 (fotó: Kultúra.hu)
A Magyar Alkotók Házában csíki és háromszéki festők műveit állítják ki hétfőtől, míg a Semmelweis Szalonban 18-án nyílik a Kortárs szakrális festészet című tárlat. A Róth Miksa Emlékház üvegfestészettel foglalkozó kortárs művészek munkáinak ad otthont, a Fonóban pedig kortárs képzőművészeti kiállítás mellett performansz, táncház, a Magyarpalatkai Banda és a Poros zenekar koncertje várja a közönséget - sorolta Atlasz Gábor, a Magyar Festészet Napja Alapítvány kuratóriumi tagja a budapesti programokat.
 
A vidéki tárlatokról szólva megemlítette, hogy Győrben, a Cziráki Lajos Kiállítótérben Bráda Tibor festőművész, a szolnoki Damjanich Múzeumban Rippl-Rónai József, a Kert Galériában Tenk László festőművész alkotásait tekintheti meg a publikum. A kortárs alkotók művei Pécs közterein, a régi város falaira kihelyezett nagyméretű pannókon jelennek meg, a szegedi Reök-palota az Élesdi Művésztelep alkotóinak ad bemutatkozási lehetőséget.
 
Több határon túli kiállítóhely is csatlakozik a programsorozathoz: Csíkszeredán például új helyszínen, a régi magtárból átalakított Siló Galériában csíki és magyarországi festőművészek mutatkoznak be, a tárlat október 22-én nyílik. Dunaszerdahelyen a Kortárs Magyar Galériában az alapító Luzsicza Lajos festőművész emlékének adóznak kiállítással.
 
A programsorozat részeként idén Kedvenc képem címmel szavazójáték is indul, kedvenc műveire a www.festeszetnapja.hu oldalon voksolhat a publikum október 24-ig.
 
A DunapArt Művészeti Társaság először 2002-ben hirdette meg a magyar festészet napját, amelyet Szent Lukács napján, október 18-án ünnepelnek. Mint kiáltványukban megfogalmazták: "Legyen ez a nap ezentúl a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe".
 
(Kultúra.hu)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok