2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az ős-Bánk bán kétszer az Operaházban

2010. október 14.
Erkel Ferenc 200. születésnapján, november 7-én koncertszerű előadásban hangzik el a Magyar Állami Operaházban a zeneszerző Bánk bán című operájának "ősváltozata". Az előző napra tervezett Erkel-gálaest helyett szintén ez a produkció lesz műsoron, akkora az érdeklődés.
A kissé modernizált Egressy Béni-féle szöveg és húzott partitúra helyett a Tallián Tibor és Dolinszky Miklós zenetudós által gondozott és idén kiadott „urtext”, vagyis az eredeti, szöveghű verziót adják elő teljes egészében - közölte Horváth Ádám miniszteri biztos szerdán az MTI-vel.
 
Mivel a november 7-i előadásra óriási volt az érdeklődés, úgy döntöttek, hogy az előző napra tervezett vegyes Erkel-gálaest helyett is az "ős" Bánk bánt mutatják be.
 
Erkel Ferenc (Rusz Károly metszete)
Erkel Ferenc (Rusz Károly metszete)
Mint Horváth Ádám kifejtette, a 149 évvel ezelőtt megszólalt szöveg ma már archaikus, de a megértésében bizonyosan segíteni fog, hogy magyar felirattal képzelik el a produkciót, amely Héja Domonkos vezényletével megy november 6-án és 7-én. Az ünnepi esemény kísérőfüzetében is tervezik közreadni a szöveget.
 
A főszerepekben különbözik a két előadás, 6-án Kiss B. Atilla énekli a címszerepet, Kolonits Klára Melindát, Lukács Gyöngyi Gertrudist. Másnap Bándi János alakítja Magyarország nagyurát, Kertesi Ingrid Melindát, Pánczél Éva pedig Gertrudist.
 
A miniszteri biztos azt is elmondta az MTI-nek, hogy bár a Magyar Állami Operaház költségvetési intézmény, tehát nem adhatja át a bevételét, a 6-i előadás jegyeladásaiból befolyt összegből valamilyen módon mégis támogatni szeretnék a vörösiszap által sújtott településeket. A tervek szerint együttműködnek a Magyar Televízióval - amely a 6-i estet rögzíti és 7-én sugározza -, hogy a műsor ideje alatt lehessen adakozni a károsultak javára.
 
(Forrás: MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok