2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Alfa program

2010. június 9.
Önkormányzati múzeumok szakmai támogatása
 
Az Alfa programban megvalósuló múzeumi modernizációs stratégia kulturális vidékfejlesztéssel összefüggő kiemelt célja az önkormányzatok által fenntartott muzeális intézmények szakmai munkájának és infrastrukturális fejlesztésének támogatása. Ezt szolgálja 2004 óta az Önkormányzati Minisztérium közreműködésével működtetett pályázat, melynek eredményeként évtizedek óta elavult, korszerűtlen állandó kiállítások látogatóbarát megújítása kezdődött meg a vidéki múzeumi hálózat intézményeiben, és példaértékű kiállítások nyíltak meg az ország legkülönbözőbb helyszínein.
 
 
Állományvédelmi alprogram
 
Az Állományvédelmi Program prioritása a megelőző műtárgyvédelem szempontjainak érvényesítése valamennyi múzeumi tevékenységre vonatkozóan, a megelőző műtárgyvédelem európai stratégiájának megfelelően (ICCROM ajánlás, Vantaa, Finnország 2000.).
A program tehát elsősorban a raktározási és kiállítási körülmények, az általános műtárgykezelés javítását célozza. Ennek érdekében műtárgyvédelmi eszköz- és raktári infrastruktúrafejlesztéshez, továbbképzésekhez, kiadványok megjelentetéséhez, valamint felmérésekhez, adatbázis kiépítéséhez nyújt támogatást.
A megvalósítás első, 2003-2006 közötti szakaszában a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Kollégiumával együttműködve több, mint 300 millió Ft-ot fordítottunk a feladatrendszer támogatására.
A folytatásban 2010-ig további 300 millió Ft felhasználását tervezzük. Az eddigi fejlesztések jól példázzák, hogy már ilyen nagyságrendű források mellett is biztosítható az alapvető célok megvalósítása, a megelőző műtárgyvédelem szempontjainak érvényesítése, a gyűjtemények hosszú távú megőrzése érdekében.
2008-ban az Állományvédelmi Program középpontjában a fotó állt. A rendelkezésre álló 70 milliós forrást a múzeumi fotóállomány állapotának felmérésére, tárolási körülményeinek javítására, raktári rendszerek beszerzésére, valamint az Állományvédelmi Füzetek fotó-tárolással és -védelemmel foglalkozó kötetének kiadására fordítottuk (Sor Zita - Ormos József - Cs. Plank Ibolya: Fényképgyűjtemények állományvédelme). Megjelent továbbá a program angol nyelvű ismertetése (Zoltán Fejős: National Preventive Conservation Srategy in Hungary, 2003-2010.), amelynek igen pozitív nemzetközi visszhangja volt.
További aktuális információk: www.allomanyvedelem.hu
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok