2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának megünneplésére állítandó köztéri képzőművészeti alkotások támogatására

2005. december 7.

a kiírás letöltése (doc 32 KB)

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc

50. évfordulójának megünneplésére állítandó

köztéri képzőművészeti alkotások támogatására

A Miniszterelnöki Hivatal és az 1956-os emlékévet előkészítő Emlékbizottság megbízásából, az 1103/2005. (X. 27.) Korm. határozat alapján, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus pályázatot hirdet az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából megvalósuló köztéri műalkotások támogatására.

A pályázati támogatás az ünnepélyes közösségi megemlékezések megtartására alkalmas, művészileg értékes, környezetesztétikai szempontból igényes, anyagát tekintve maradandó, 2006-ban felavatásra kerülő emlékművek, murális alkotások létrehozásának ösztönzésére szolgál.

Az emlékév programjáról szóló 1103/2005. (X. 27.) Korm. határozat 2. sz. mellékletének 2. pontja szerint a pályázat helyi, elsősorban vidéki emlékművek készítésének pályázati úton történő támogatását segíti. Az emlékmű felállítási helye szerint három kategóriában lehet pályázni:

a.) 10 ezer fő alatti település esetében a kért támogatás legalább 30%-ának megfelelő önrésszel, maximálisan 3,5 millió Ft-os támogatás,

b.) 10 ezer és 50 ezer fő közötti település esetében a kért támogatás legalább 50%-ának megfelelő önrésszel, maximálisan 5,5 millió Ft-os támogatás,

c.) 50 ezer fő feletti település esetében a kért támogatás legalább 75%-ának megfelelő önrésszel, maximálisan 8 millió Ft-os támogatás pályázható meg.

A pályázatot önkormányzatok, valamint társadalmi szervezetek, alapítványok, kulturális, oktatási, egészségügyi és egyházi intézmények, nyújthatják be. (Gazdasági társaság - kivéve a kulturális célú kht. -, magánszemély, valamint közvetlenül a művész által benyújtott pályázatot a kiíró nem fogad el.)

A saját keret kiegészítését célzó támogatási összeg csak 2006-ban vehető igénybe.

A 2 példányban benyújtandó pályázatnak tartalmaznia kell a készülő műalkotás bemutatását (műleírást, tervrajzot, illetve a műalkotás tervének fotóját), a megvalósítás ütemezését, költségvetés-tervezetét, a saját illetve más forrásból biztosított költségvállalás igazolását. (Pályázati űrlap nincs!)

A pályázat benyújtásának feltétele a Képző- és Iparművészeti Lektorátus (fővárosi pályázó esetében: a Budapest Galéria) által kiadott, független szakértők véleményén alapuló, a megvalósítást támogató művészeti szakvélemény, és a települési önkormányzatnak az emlékműállításra vonatkozó testületi határozata.

A bírálóbizottság csak a fenti feltételeknek megfelelő pályázatokat bírál el.

A szakvéleményezést (helyszíni szemle, tervbírálat, az 1:1 modell bírálata stb.) jelen pályázat megjelenésétől folyamatosan, legkésőbb 2006. február 28-ig lehet írásban kérni a Lektorátustól. (A helyszíni kiszállásért, szakértői munkáért a Lektorátus költségtérítésre jogosult).

A pályázatokat a mellékletekkel 2006. március 30-ig beérkezően kell benyújtani a Képző- és Iparművészeti Lektorátushoz (1014 Budapest, Úri utca 54-56.) “1956-os emlékmű támogatása " megjelöléssel.

A támogatásokról képzőművészeti szakértőkből, továbbá az Emlékbizottság és a Társadalmi Bizottság által delegált bizottsági tagokból álló szakmai zsűri dönt. A szakmai zsűri 2006. áprilisában bírálja el a pályázatokat. A döntésről valamennyi pályázó írásbeli értesítést kap, a nyertesek listája felkerül a MEH, a NKÖM és a Lektorátus honlapjára.

A támogatások forrásául szolgáló pénzügyi keretet a Lektorátus kezeli, a támogatott pályázókkal szerződést köt, és a Magyar Államkincstáron keresztül történő kifizetésekre kötelezettséget vállal. A támogatás folyósításának a feltétele a pályázó (a műalkotás felhasználója) és az alkotóművész között megkötött felhasználási szerződés. A támogatás folyósítása mindenkor a felhasználási szerződésben megjelölt és szakvéleménnyel alátámasztott szakmai-művészi teljesítéshez, továbbá az alkotó által a felhasználó részére kibocsátott számlához és a kifizetési bizonylathoz kapcsolódik.

További információ a Lektorátus címén (1014 Bp. Úri u. 54-56.) vagy a 3567-444/130 telefonszámon kérhető Prokai Gábor művészeti osztályvezetőtől.

E-mail: lektoratus@lektoratus.hu

Az 1956-os Emlékév programjairól a www.19562006.hu honlap nyújt tájékoztatást.

Budapest, 2005. december 2.

Készült az 1956-os emlékévet előkészítő Emlékbizottság megbízásából.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok