2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíj

2007. január 25.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából a Nemzeti Táncszínház ösztöndíjas pályázatot hirdet fiatal előadó-, alkotóművészek, valamint tánctudományokkal - elméleti, szakírói, pedagógiai tevékenységgel - foglalkozók részére 2007. évre. (Az ösztöndíj naptári évre szól).

Az ösztöndíj célja: hogy tehetséges fiataloknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez.

Az ösztöndíjak odaítéléséről az oktatási és kulturális miniszter által felkért szakmai kuratórium dönt.

Ösztöndíjban részesülhet évente: 10 fő.

Pályázhatnak:
  • előadóművész esetén: 1982. január 1. után születettek.
  • alkotóművész és egyéb tevékenység esetén: 1972. január 1. után születettek.
Az ösztöndíj bruttó összege: 70.000 Ft/hó

Az ösztöndíjat egy éves programmal lehet megpályázni. Pályázhatnak a táncművészet bármely ágában (balett, néptánc, alternatív tánc- és mozgásszínház) dolgozó előadó-, alkotóművészek, tánctudománnyal és táncpedagógiával foglalkozók, akik eddigi tevékenységükkel igazolták kiemelkedő képességeiket választott táncművészeti irányzatukban. Egy pályázó legfeljebb három alkalommal nyerheti el. A pályázatban nem vehetnek részt nappali tagozatos diákok.

Az ösztöndíjasok munkatervük megvalósításáról, eredményeikről 2007. december 31-ig kötelesek beszámolni.

Az ösztöndíjas vállalja, hogy fellép egy - a Nemzeti Táncszínház által biztosított - nyilvános kulturális rendezvényen, továbbá az ösztöndíj időtartama alatt készített publikációk illetve fellépések alkalmával feltünteti, hogy Fülöp Viktor ösztöndíjas. A pályázatot elnyert ösztöndíjasokról a fesztiválszervezők és a külföldi magyar kulturális intézetek tájékoztatást kapnak.

Az ösztöndíjas kötelezettségei:

A balettművészet területén műkődő ösztöndíjas felkészül és benevez egy nemzetközileg elismert balettversenyre vagy szakmai továbbképzésre hazánkban vagy külföldön.

A alternatív-kortárs táncművészet területén működő ösztöndíjas részt vesz legalább egy magyar koreográfus által komponált koreográfia bemutatásában, részt vesz legalább egy tanfolyamon, amely művészi formanyelvének gazdagítását szolgálja.

A modern táncművészet területén működő ösztöndíjas részt vesz legalább egy magyar koreográfus által komponált koreográfia bemutatásában, részt vesz legalább egy tanfolyamon, amely művészi formanyelvének gazdagítását szolgálja.

A néptáncművészet területén működő ösztöndíjas részt vesz legalább egy gyűjtőúton a Kárpát-medencében, amely a magyar néptánc vagy a magyar közösséggel együtt élő népek táncainak gyűjtését szolgálja, és erről dokumentálhatóan számot ad.

A koreográfus az ösztöndíj által nyújtott lehetőséget felhasználja arra, hogy az általa ismert formanyelveken kívül megismerje a táncművészet általa nem ismert korszerű nyelvezetét: (pl. Graham, Limón, kontakt technika, stb.) Az ösztöndíj ideje alatt egy minimálisan 15-20 perces koreográfiát készít és betanítja azt (amennyiben máshol lehetősége nincs a Táncművészeti Főiskola növendékeinek).

A tánctudományok területén elméleti és szakírói tevékenységet folytatónak az év során legalább két tanulmány vagy más publikáció készítésével kell tevékenységéről számot adnia.

A pedagógiai területen működő ösztöndíjasnak dokumentálható szakmai gyakorlatot kell végeznie közép- vagy felsőfokú szakmai oktatási intézményben.

A pályázati kérelemhez csatolni kell:

1./ szakmai önéletrajzot
2./ művészi teljesítményt bemutató videokazettát
3./ a pályázó művészi területén dolgozó két kiemelkedő alkotó- illetve előadóművész ajánlását
4./ a pályázó repertoárjának, illetve eddig megvalósított műveinek listáját
5./ pályázati adatlapot

A pályázatokat a Nemzeti Táncszínházhoz 8 példányban kell benyújtani személyesen munkaidőben vagy postai úton. Felelős munkatárs: Borz Berta
Cím: 1014 Budapest, Színház u. 1-3.
Telefon: 457-0848
Beadási határidő: 2007. február 28.
Az elbírálás határideje: a beadástól számított legfeljebb 40 munkanap.

Az ösztöndíj megvonható, ha az ösztöndíjas vállalt kötelezettségének nem tesz eleget.
Az ösztöndíjat a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus folyósítja.

A pályázati kiírás és adatlap beszerezhető a Nemzeti Táncszínház fent nevezett munkatársánál és letölthető a Nemzeti Táncszínház (www.nemzetitancszinhaz.hu), valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium (www.okm.gov.hu ) honlapjáról.

Budapest, 2007. január 24.
Nemzeti Táncszínház Kht.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok