2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pályázati felhívás a határon túli magyar közösségek közművelődési tevékenységének támogatására

2007. június 14.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium pályázatot hirdet a határon túli magyar közösségek önszerveződésen nyugvó művelődési tevékenységének támogatására.

A pályázók köre: a Kárpát-medencében, Magyarország határain kívül élő magyar közművelődési intézmények és civil szervezetek.

Pályázni az alábbi témákban lehet:
  • hagyományőrző rendezvények és képzések (népzene, néptánc)
  • amatőr művészeti rendezvények és képzések (színjátszás, kóruséneklés, bábjátszás)
  • tudománynépszerűsítő (ismeretterjesztő) rendezvények
  • a magyar humán kultúrával (történelem, irodalom) kapcsolatos versenyek, vetélkedők
  • a magyar kultúra jeles évfordulóinak megünneplését célzó rendezvények, ünnepségek, emlékjelhagyások
A pályázatokat értékelő, döntést előkészítő Határon Túli Magyarok Közművelődési Tanácsa a fentieken kívül, az önszerveződés elvi alapján minden új, a helyi magyar közösséget építő, azt megerősítő közművelődési tevékenységet támogathat.

Az elbírálás szempontjai: a pályázati program mennyiben szolgálja a helyi vagy regionális magyar közösség kulturális hagyományainak ápolását, amatőr művészeti illetve ismeretszerző tevékenységét, a közösségfejlesztést, közösségek közti kapcsolatok erősítését, a közösségi önképzést.

A pályázat keretösszege: 30 millió Ft

A támogatás elnyerésének módja és feltételei:

A pályázó intézmény, civil szervezet fogalmazza meg a tervezett program célját, határozza meg azokat a közösségeket és tevékenységeket, amelyeket a kért támogatás érint. Magánszemély nem pályázhat. Nem fogadható el olyan pályázat, amely az állami oktatással, infrastrukturális fejlesztéssel, általános működéssel összefüggő feladatot fogalmaz meg. Az egy pályázatra megítélhető legkisebb összeg: 100.000 forint, a legmagasabb összeg 500.000 Ft.

A pályáztató saját forrást nem ír elő.

Pályázni az erre rendszeresített űrlapon, egy példányban kell, amelyhez részletes programot, nyilatkozatot és a pályázó eredeti vagy hitelesített cégkivonatát (vagy igazolást a bírósági nyilvántartásba vételről) szükséges csatolni. Sikeres pályázatból hiányzó dokumentum esetén a lebonyolító a nyertes szervezetet hiánypótlásra szólítja föl.

Több pályázat is benyújtható, amelyeket rangsorolni kell. Minden pályázathoz külön űrlap szükséges. Az űrlapot és a nyilatkozatot az Oktatási és Kulturális Minisztérium www.okm.gov.hu elnevezésű honlapjáról lehet letölteni, illetve közvetlenül a minisztériumi ügyfélszolgálati irodán vagy nagyobb régiókban a kijelölt ernyőszervezeteknél (Románia: EMKE Központi Elnökség, 400015 Cluj-Napoca, Str. Republicii nr. 5/1A, Szlovákia: CSEMADOK Országos Elnöksége, 815 57 Bratislava, nám. 1. mája 10-12., Szerbia: Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, 24000 Subotica, Zarko Zrenjanin u. 11., Ukrajna: Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége, 88000 Uzsgorod, Babuskin tér 5/a, illetve Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, 88000 Uzsgorod, Pravoszláv part 5.) lehet kérni.

A pályázatokat is a megjelölt regionális ernyőszervezetekhez kell benyújtani, kivéve a horvátországi és a szlovéniai pályázatokat, amelyeket közvetlenül az Oktatási és Kulturális Minisztériumba kérjük küldeni: H-1055 Budapest, Szalay u. 10-14., Közművelődési Főosztály.

A pályázó pályázata benyújtásakor elfogadja, hogy a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény 26. §-a értelmében a benyújtott pályázatokról, a pályázókról, az igényelt támogatásokról, valamint a megítélt támogatások összegéről szóló adatokat az OKM megküldi a központi nyivántartást vezető Szülőföld Alap Irodának.

Felvilágosításért a pályázati felhívást kibocsátó szervhez is lehet fordulni: 1055 Budapest, Szalay u. 10-14. Oktatási és Kulturális Minisztérium, Közművelődési Főosztály. Telefon: 00-36-1-473-7582.

A döntésről a pályázat kiírója 15 napon belül tájékoztatja a nyertes pályázókat. A támogatottakkal az OKM megállapodást köt, amelyben a támogatási és elszámolási feltételeket megfogalmazza.

A 2007. évi támogatás csak olyan szervezetnek ítélhető meg, amelyik a korábbi Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától és a Nemzeti Kulturális Alaptól kapott támogatással a megadott határidőig elszámolt. A pályázatot kiíró csak a támogatott pályázókat értesíti. A nyertes pályázatok listája 2007. szeptember 30-től a minisztérium honlapján tekinthető meg.

A pályázat beadási határideje: 2007. július 25.

Az elbírálás határideje: 2007. augusztus 31.

A pályázati eredmények közzétételének határideje: 2007. szeptember 15.



Dr. Hiller István,
oktatási és kulturális miniszter
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok