2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pályázati kiírás a 2011-es Prágai Quadriennálén a magyar látványtervezés képviseletére

2009. november 19.
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet mint a PQ hivatalos szakmai lebonyolítója ötlet-pályázatot hirdet a Prágai Quadriennálé (PQ) magyar kiállításainak megvalósítására.
 
A Prágai Quadriennálét először több mint 40 évvel ezelőtt rendezték meg 1967-ben. Ma már a szcenográfiai és színházépítészeti kiállításra a világ minden tájáról érkeznek résztvevők - egy-egy alkalommal több mint ötven ország képviselteti magát. Magyarország szinte a kezdetek óta jelen van ezen a nagyszabású seregszemlén.
 
A PQ-n az eddigi hagyományoknak megfelelően 2011-ben is három szekcióban jelentkezhetnek és képviselhetik magukat a különböző országok.
Minden országnak ki kell jelölnie egy kurátort, aki az esemény ideje alatt képviseli az adott nemzetet, átfogó ismerettel rendelkezik a kiállításról.
Az alábbiakban röviden ismertetjük a szekciókat:
 
I. Nemzeti szekció
A Nemzeti Szekció koncepciója a kortárs díszlet-és jelmeztervezésre összpontosít, ugyanakkor ezen belül lehetőséget ad a művészeknek saját téma kiválasztására és kivitelezésére. Célja az, hogy minden ország a legkorszerűbb technikák és irányok alkalmazásával mutasson rá napjaink színházi kultúrájának sokszínűségére. A Nemzeti szekció installációja hivatott szemléltetni az adott ország elmúlt öt évének színházi irányait, látványvilágát, kísérleteit akár egy adott tervező munkáin vagy egy előadás színpadképén, vagy több művész kooperációján keresztül. A PQ fődíja az Arany Triga / Zlatá Triga a nemzeti szekció legjobban kiválasztott témájának megjelenítését jutalmazza.
 
II. Színházépítészet és technológiák szekció
A Színházépítészet Szekciója az utolsó 4-5 év legizgalmasabb színházi építkezéseit, felújításait hivatott bemutatni. A kiállítás arra is keresi a választ, milyen új technológiák bevonásával épülnek fel korszerű színházi épületek.
 
III. Oktatási szekció
Az Oktatási Szekcióban látványtervező hallgatók, pályakezdő tervezők, egyetemek, főiskolák csoportjai - oktatói és diákjai, mesterek és tanítványok mutathatják be eddigi munkáikat, képviselve a hazai oktatási programok és intézményi rendszerek lehetőségeit.
 
A 12. Prágai Quadriennálé: A látvány és színházi terek világkiállítására 2011 júniusában kerül sor Prágában.
 
Pályázni az alábbi négy kategóriában lehet:
 1. Nemzeti Szekció (téma, ötlet, installáció tervezés és kivitelezés)
 2. Színházépítészeti Szekció (ötlet, tervezés és kivitelezés)
 3. Oktatási Szekció (ötlet, terevzés és kivitelezés)
 4. Kurátor: átfogó koncepció a magyar megjelenés egészére nézve, valamennyi (nemzeti, oktatási, építészeti) szekcióra önálló ötlet kidolgozása, alkotói csapat felállításával, oktatási és művészeti partnerek bevonásával.
(Egy pályázó több kategóriában is pályázhat!)
 
A pályázók köre:
 
A PQ'11 kiírásának megfelelően olyan művészek és szakemberek (díszlettervezők, jelmeztervezők, hang-és világítás designerek, építészek és építészeti csoportok, oktatási intézmények, színházi alkotók, elméleti szakemberek, művészeti csoportok, stb.) jelentkezésére számítunk, akik bármely kategória tekintetében átfogó innovatív tervvel jelentkeznek. Nemcsak a színház, a tánc és az opera területén, hanem a színházművészettel szélesebb körben is foglalkozó (beleértve az installációs művészetet, a performence-t, az új médiákat, stb) és más képzőművészeti, kulturális szakterületeken is dolgozó szakemberek is jelentkezhetnek.
 
A pályázati feltételek:
 1. Tartalmaznia kell egy részletes koncepciót, a kiállítás/kiállítások témáját, valamint egy installációs tervezési és kivitelezési vizuális tervet,
  (Információ: A tervezett kiállítási tér a Nemzeti Szekcióban max. 40 m2, a Színházépítészeti Szekcióban és az Egyetemi Szekcióban max. 20 m2)
 2. Tartalmaznia kell a kiállítást/kiállítások hozzávetőleges tervezett költségvetését:
  Az előirányzott tervezett költségvetés felsőhatára a Nemzeti Szekciónál 15.000.000 Ft, a Színházépítészeti Szekciónál illetve az Egyetemi Szekciónál külön-külön: 5.000.000 Ft, amely összeget az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet részben minisztériumi támogatásból, részben az erre a célra igényelt pályázati pénzekből biztosít.
 3. A pályázathoz csatolni kell a kurátor/kurátorok vagy alkotó/alkotók szakmai életrajzát, és eddigi szakmai pályáját bemutató fontosabb referenciáit.
 4. Csatolni kell a kitöltött jelentkezési adatlapot, amely letölthető a www.szinhaziintezet.hu oldalról.
A pályázat leadásának határideje: 2009. december 21. 16.00 óra
 
A határidőt (melyet a postai bélyegző illetve a helyszíni átvételi elismervény igazol) követően nem áll módunkban pályázatokat elfogadni.
A fenti követelményeknek megfelelő terveket 1 példányban (beleértve CD/DVD hordozókat is) kérjük postai úton vagy személyesen az alábbi címre eljuttatni:
OSZMI, 1013 Budapest, Krisztina krt. 57.
A pályázati borítékra kérjük minden esetben írják rá: "Prágai Quadriennálé 2011 pályázat"
 
További információ és bővebb felvilágosítás kérhető az oszmi@szinhaziintezet.hu e-mail címen valamint a (06-1) 375-1184/132 telefonszámon.
 
A Prágai Quadriennálé internetes honlapján www.pq.cz megtalálhatók az alábbi mellékletek:
 1. A PQ 2011 művészeti koncepciója
 2. A PQ 2011 szabályzata
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok